BARBECUE MADEIRA STYLE: ESPETADA

Het is zomer! Terwijl de meeste Nederlanders in de zomer massaal hamburgers en worstjes op de barbecue gooien, eten ze in Madeira ‘espetada’. Dit is een traditioneel Madeirees gerecht, niet te verwarren met dat andere bekende gerecht: ‘espada’! Deze twee gerechten lijken in naam op elkaar, maar zijn totaal verschillend. Espetada is een rundvleesgerecht en espada is vis: goed opletten dus!

WAT IS DAN ESPETADA?

Espetada is een rundvlees spies van de barbecue. Het is ontzettend simpel, maar o zo lekker! Traditioneel wordt het rundvlees aan een lauriertak gespietst. Het vlees wordt verder gekruid met stukken knoflook en grove zeezoutkorrels. Dat is alles! Geen poespas met marinades bestaande uit twintig soorten specerijen: slechts rundvlees, knoflook, laurier en zeezout. Als je het vlees een paar uur van te voren aan de takken spietst trekken de smaken goed in het vlees. Het vlees wordt vervolgens boven bij voorkeur een houtvuur geroosterd.

espetada grilling on barbecue typical madeira food 

WAAR EET JE HET?

Omdat dit een heel populair Madeirees gerecht is kom je het overal op het eiland tegen. Loop een willekeurig restaurant binnen en ze maken het voor je klaar. Wij hebben zelf erg lekkere espetada gegeten bij lokale restaurants in kleine dorpen. Ga gewoon waar de locals gaan, dan zit je sowieso goed!

De Madeirezen zelf eten espetada ook graag tijdens (religieuze) dorpsfeesten. Je koopt dan een grote spies met rauw vlees en kunt deze bij de her en der opgestelde barbecues zelf roosteren. Bij het kraampje met bolo do caco koop je een stuk vers brood om de vleessappen mee op te deppen, en eten maar! Mocht er tijdens je verblijf in Madeira zo’n dorpsfeest zijn, schuif dan zeker even aan bij de locals en eet de espetada zoals zij hem eten!

local man grilling espetada at feast in madeira

Tags:
Geen reactie's

Laat van je horen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.