CAMINHO DO PINÀCULO E FOLHADAL – WANDELROUTE

De wandelroute Caminho do Pinàculo e Folhadal is een van mijn absolute favorieten op Madeira! Niet voor niets staat deze route ook in mijn persoonlijke wandel top 5. Het is wandeling van uitersten, langs watervallen, door dichte Laurissilva bossen en langs grimmige bergwanden. Alle hoogtepunten van Madeira in één wandelroute dus! Je moet er wel een dagje voor uittrekken, want met een totale lengte van iets meer dan 17km ben je wel even onderweg.

Wat ben ik blij dat we deze wandelroute eindelijk weer eens kunnen lopen. De afgelopen jaren was Encumeada heel slecht te bereiken vanwege de beschadigde ER110 die maar niet gerepareerd werd. Wij konden er vanaf ons hoekje van het eiland gewoonweg niet komen. Maar dit jaar is de weg weer vrij van rotsblokken en kunnen we dus zonder problemen aan deze wandelroute beginnen.

CAMINHO DO PINÀCULO E FOLHADAL: WE STARTEN IN HET FOLHADAL

We starten de wandeling op de parkeerplaats bij het toeristenwinkeltje bij de Miradouro da Encumeada. Het begin van de wandelroute staat goed aangegeven, je vindt het recht tegenover het kleine wegrestaurantje bij de Y-splitsing. De Caminho do Pinàculo e Folhadal is een van de officiële wandelroutes van het toeristenbureau, dus er staat hier een bord met een beschrijving en kaart van de route.

Je loopt hier het eerste stuk langs een prachtig groene levada, de Levada da Serra d´Agua. Op een heldere dag kijk je vanaf de levada ver over de bergtoppen en zie je beneden in de groene vallei de kleine dorpjes liggen met de voor Madeira zo kenmerkende terracotta daken. In de lente en vroege zomer staat het hier vol met de grote blauwe Afrikaanse lelies, die je op Madeira veel ziet.

Al snel kom je bij de eerste tunnel (niet vergeten: op deze wandeling heb je echt een zaklamp nodig!), deze is niet heel lang, maar wel erg nat en koud! Even een dun jasje aan is geen slecht idee. Aan de andere kant van de tunnel ligt het Folhadal. Het is hier ontzettend groen en zo rustig! Een sprookjesachtig stukje natuur, vol bloemen, watervallen en het getjilp van vogeltjes. Ook hier blijf je de levada volgen en word je zo nu en dan wanneer je de bocht omgaat ineens verrast door een waterval en poeltje langs de route. Genoeg mooie plekjes voor een korte stop! In de levada wemelt het ook van het leven: de forellen deinen relaxed mee in de stroom van het water. De levada blijft nog een tijdje door het Folhadal kronkelen,. Let op, onderweg kom je nog twee tunnels tegen.

STIJGEN EN DALEN DOOR EEUWENOUDE LAURIERBOSSEN

We verlaten de levada eventjes en dalen af over een steil paadje. Er volgt een stuk door het unieke Laurissilva bos. De Laurissilva bossen van Madeira zijn een bijzonder natuurgebied en hebben terecht een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De laurierbomen in deze bossen zijn eeuwenoud en prachtig om te zien. Het wandelpad kronkelt tussen de donkere bossen door en zet de kuiten even goed aan het werk: we gaan omhoog, weer naar beneden, weer omhoog….. Tot het pad ineens vrij abrupt boven de boslijn uitkomt en we bovenop een smalle bergkam staan. 

Dit is de perfecte plek voor een korte stop. Even de benen wat rust geven en lunchen in het zonnetje, met fantastische uitzichten in alle richtingen. Vanaf hier heb je uitzicht op het centrale berglandschap, de oceaan en São Vicente. Wij blijven hier een tijdje rustig zitten om te genieten van het moment en het mooie Madeira.

OP WEG NAAR DE WATERVALLEN BIJ PINÁCULO

Na al dat stijgen is het tijd om weer te dalen! We dalen af naar een groene vallei, verscholen tussen nog meer Laurissilva bos. Vanaf hier gaan we richting Bica da Cana en Pináculo. Hier voegen we ons weer bij een levada en begint het landschap weer echt te veranderen. Terwijl het eerste gedeelte van de wandeling ontzettend groen is, is de natuur bij Bica da Cana veel ruiger. Hier loop je in de schaduw van de berg langs de rotswand. Juist deze enorme variatie in landschappen vind ik zo mooi aan deze wandelroute. Ik word elke keer weer verrast!

Op het stuk tussen Bica da Cana en Pináculo kletteren vele watervallen direct op het wandelpad. Het is hier ook altijd een beetje mistig, door de wolken die hier vanaf het middaguur tegen de bergkam aan blijven hangen. Ik vind het een prachtig deel van de wandelroute. Een droge oversteek is hier overigens bijna onhaalbaar, want je moet onder de watervallen door om de route te kunnen blijven volgen. Gelukkig zijn het geen watervallen van reuzenformaat, dus een écht nat pak zul je hier niet halen. Maar, wees wel heel voorzichtig op dit stuk. Met name het pad direct onder de watervallen is hier en daar in heel slechte staat en het is glad! 

LOMBO DO MOURO

We komen bij het laatste gedeelte van de wandelroute. Bij Pináculo kun je bij mooi weer de twee hoogste bergen van Madeira zien liggen: Pico do Arieiro en Pico Ruivo. Maar, hoe hoger de wolken, hoe kleiner de kans dat je deze twee bergtoppen nog kunt zien! Vanaf Pináculo lopen we richting Lombo de Mouro, waar we weer een totaal ander landschap treffen. Het laatste stuk bij Lombo de Mouro dalen we af, onderwijl genietend van het uitzicht over het centrale berglandschap, de Ribeira Brava vallei en al het groen om ons heen. Wat zeg ik, groen? Op dit moment zien we voornamelijk zeeën vol geel! Het ziet er fantastisch uit, dit felle geel tussen al dat groen. Helaas is het wel zo dat Madeira op dit moment overwoekerd wordt door deze struik, die zich sinds de vele branden van de afgelopen jaren ongeremd kan verspreiden. Ook geen fijne plant om tussendoor te lopen trouwens, want dit struikje heeft scherpe stekels. 

We zijn bijna aan het einde van deze mooie wandeling aangekomen. We komen uit bij de ER110. de primaire weg door de bergen die Encumeada, Paúl da Serra en de noordkust met elkaar verbindt. In de verte zien we Miradouro da Encumeada al liggen, het begin- en eindpunt van onze route. Vanaf hier lopen we nog zo’n twintig minuten. Het is niet het mooiste gedeelte van de wandeling, we lopen immers over de weg. Maar ook hier valt nog genoeg te bekijken en op de weg is het gelukkig niet erg druk. Én, het staat hier langs de weg vol met de paarse ‘Pride of Madeira’ bloemen, een heel terechte naam!

 

MEER WANDELINSPIRATIE

Benieuwd naar andere mooie wandelroutes op Madeira? Neem dan even een kijkje op onze overzichtspagina!

Geen reactie's

Laat van je horen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.