curral das freiras pad

CURRAL DAS FREIRAS: AFDALEN NAAR HET HISTORISCHE NONNENDAL – WANDELROUTE

Dit is een redelijk korte wandeling die heel goed te combineren is met bijvoorbeeld een bezoek aan Funchal. Vanuit Eira do Serrado daal je over een oud en steil paadje af naar Curral das Freiras. Tijdens de gehele wandeling heb je mooie uitzichten over het omliggende dal.

Op de dag dat wij deze wandeling deden hadden we net een hele ochtend in Funchal doorgebracht. We hadden op dat moment een kamer in Funchal en waren heel vroeg opgestaan om in alle rust de stad te kunnen zien ontwaken. Na een bezoek aan de oude markt en een ochtendwandeling langs de boulevard hadden we nog wel zin in een wandeling in de natuur. We besloten om de wandeling vanuit Eira do Serrado naar Curral das Freiras te maken. Een wandeling die niet te zwaar en lang is, dus prima om wat later op de dag aan te beginnen.

START VAN DE WANDELING NAAR CURRAL DAS FREIRAS

Wij namen de bus naar het startpunt van de wandelroute: Eira do Serrado. Of beter gezegd, naar een tunnel onderweg naar Eira do Serrado. Omdat wij wat later op de dag aan deze wandeling begonnen, gingen de bussen niet meer langs Eira do Serrado. Geen probleem hoor, vanaf het punt waar we uitstapten was het ongeveer een half uurtje lopen naar het startpunt van de wandeling. Je loopt hier over de weg, dus voorzichtigheid is geboden, maar deze weg was niet heel erg druk, dus wij hadden hier niet zoveel moeite mee. Langs deze weg heb je al hele mooie uitzichten op het dal, dus dit was best een mooie start van onze tocht.

DE AFDALING VANAF EIRA DO SERRADO

Bij Eira do Serrado start de echte wandelroute. Voordat je aan de afdaling naar Curral das Freiras begint moet je even de tijd nemen om naar het uitkijkpunt naast het hotel te lopen. Vanaf hier heb je een heel wijds panorama over de prachtige omgeving. Het begin van de afdaling naar Curral das Freiras voert door een schaduwrijk kastanjebos. Erg fijn op een warme zomerdag!

Eenmaal uit dit bos loop je de rest van de route over een zigzaggend, onbeschut pad de berg af. Je hebt gedurende de hele route fantastische uitzichten over het hele dal en kunt het dorpje Curral das Freiras goed zien liggen. Je loopt over een behoorlijk steil paadje: trillende benen gegarandeerd! Ik was vooral blij dat wij de wandeling van boven naar beneden liepen, gezien de rode en verhitte gezichten van de wandelaars die ons bergopwaarts tegemoet kwamen. Helemaal niet verkeerd dus, om deze wandelroute met het openbaar vervoer te doen. Als je met de auto bent, móet je namelijk wel weer terug omhoog.

Curral das Freiras uitzicht Curral das Freiras uitzicht

CURRAL DAS FREIRAS: HET NONNENDAL

Het dorpje Curral das Freiras ligt in een keteldal en wordt omringd door een aantal van de hoogste bergen van Madeira. Het plaatsje ontleent zijn naam aan een interessant stukje Portugese geschiedenis. Curral das Freiras betekent ‘nonnendal’. Het dorp was in een ver verleden een schuilplaats voor nonnen.Tijdens aanvallen door piraten in de 16e eeuw vluchtten de nonnen uit het klooster in Funchal naar dit afgelegen plaatsje in het dal om zich daar schuil te houden.

Tegenwoordig wordt Curral das Freiras veel bezocht door toeristen. In alle eerlijkheid: ik vond het dorpje zelf niet zo sfeervol. De wandeling er naar toe was erg mooi en een fijne optie voor mensen die een korte wandeling willen doen, maar voor een bezoek aan het dorpje hoef je het niet te doen. Wij hebben er een drankje gedronken om weer wat af te koelen na de verhitte afdaling en zijn daarna weer teruggekeerd naar Funchal.

MEER WANDELINSPIRATIE

Benieuwd naar andere mooie wandelroutes op Madeira? Neem dan even een kijkje op onze overzichtspagina!

Geen reactie's

Laat van je horen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.