DIE ANDERE ‘TOP 5 MOOISTE WANDELINGEN’ VAN MADEIRA

Op de meeste reiswebsites die je bezoekt bestaat het lijstje ‘mooiste wandelingen van Madeira’ steevast uit de volgende wandelingen: Pico do Arieiro naar Pico Ruivo, Levada das 25 Fontes & Levada do Risco, Vereda do Ponta de São Lourenço, Levada do Caldeirão Verde en Vereda dos Balcões. Toegegeven, dit zijn absoluut mooie wandelingen. Ik moet de eerste wandeling op Madeira die ik niet mooi vind nog tegenkomen. Maar vind ik dit de vijf mooiste wandelingen van Madeira? Nee, dat niet. Laten we er even kritisch naar kijken.  

De Levada do Caldeirao Verde en Levada das 25 Fontes zijn erg mooi, maar ontzettend druk bezocht. Op deze levadawandelingen is het echt filelopen en op een heel smal levadapaadje langs een afgrond is dat niet heel comfortabel. In plaats van deze twee wandelingen kun je nog heel veel vergelijkbare, net zo mooie, levadawandelingen maken. Tegen Pico do Arieiro naar Pico Ruivo kan ik helemaal niks inbrengen, deze hoort absoluut thuis op de lijst! Dat geldt eigenlijk ook wel voor Ponta de São Lourenço, dat gebied is echt uniek en kom je elders op Madeira niet tegen. Maar doe jezelf wel een lol en begin supervroeg of juist laat op de dag aan deze wandeling, want het is hier altijd druk. Vereda dos Balcoes is eigenlijk niet echt een wandeling te noemen. Dit is een miniwandelingetje van zo’n 15 minuten naar een uitkijkpunt. De wandeling zelf stelt niks voor, het uitkijkpunt is hartstikke mooi, maar wederom, zo zijn er nog zo veel meer op Madeira.

WAT ZIJN DAN DE MOOISTE WANDELINGEN VAN MADEIRA?

Zolang het toerismebureau van Madeira naar reizigers en bloggers hetzelfde setje wandelingen blijft promoten is dit het lijstje wat je zult blijven tegenkomen. Tijd voor een ander lijstje dus! In willekeurige volgorde is hier ‘die andere top 5 mooiste wandelingen van Madeira’.

PICO ARIEIRO NAAR PICO RUIVO

Zoals ik al schreef, deze hoort er gewoon bij. Punt. Als ik mensen adviseer over een trip naar Madeira noem ik standaard deze wandelroute als een must-do. Het is een prachtige, unieke en uitdagende wandelroute dwars door de hoogste bergen van Madeira. Je hebt hier continu fantastische uitzichten over de oceaan en het berglandschap van Madeira, tenzij je op een bewolkte dag komt, want dan loop je in de mist. Wat ook weer heel bijzonder is!

Deze wandelroute is absoluut een aanrader. Extra mooi is het als je deze wandeling heel vroeg in de ochtend begint, dan is het nog niet zo druk en minder warm. Belangrijkste pluspunt van vroeg beginnen: de zonsopgang vanaf de bergen bekijken is het vroeg opstaan meer dan waard (wel even de weersverwachting checken voor een heldere dag). Een volledige beschrijving van deze wandeling vind je hier

 

Pico Arieiro Pico Ruivo wandeling Pico Arieiro Pico Ruivo wandeling Pico Arieiro Pico Ruivo wandeling Pico Arieiro Pico Ruivo wandeling

 

FANAL, WELKE WANDELING DAN OOK

Er zijn een aantal prachtige wandelingen die starten dan wel eindigen in Fanal. Fanal ligt midden in het Laurisilva bos op Paúl da Serra en het is er sprookjesachtig mooi!!

Fanal is vooral heel bekend bij de bevolking van Madeira; die gaan er met de hele familie picknicken en barbecueën.

Tijdens een wandelroute door Fanal loop je continu door het eeuwenoude Laurisilva laurierbos. De bomen hier zijn fascinerend, ze kronkelen in vreemde hoeken en zien er ontzettend oud uit. Met een beetje mazzel is het mistig als je hier komt, dan is het gebied nog mooier en mysterieuzer dan op een heldere dag. Een volledige beschrijving van één van de Fanal wandelingen vind je hier

Fanal Madeira Fanal Madeira Fanal Madeira Fanal Madeira

 

PICO GRANDE

Pico Grande is met 1654m een van de hoogste bergen van Madeira. De berg ligt in het midden van het eiland en biedt zodoende een prachtig uitzicht over het eiland in meerdere richtingen. Vanaf hier heb je ook goed zicht op het groene keteldal waar het dorpje Curral das Freiras ligt.

De meeste wandelroutes naar Pico Grande zijn behoorlijk zwaar en lang en je zult dan ook vroeg moeten beginnen als je voor het donker weer terug wilt zijn. Uitzondering is de wandelroute vanaf Boca da Corrida, deze route leg je heen en terug binnen vijf uur af. Het laatste stukje naar Pico Grande is heel steil en enig klim- en klauterwerk is nodig om helemaal bovenaan te geraken, maar voor wie een beetje uitdaging niet schuwt is dat geen probleem.

In de lente staan er op de route van Boca da Corrida naar Pico Grande overal ‘pride of Madeira’ planten in bloei. De paarse bloem steekt prachtig af tegen de ruige, bergachtige omgeving.

Pico Grande Pride of Madeira Pico Grande Pico Grande Pico Grande Madeira Pico Grande Madeira

 

VEREDA DO LARANO

Deze route langs de kust loopt van Machico naar Porto da Cruz. Tijdens de wandeling loop je voortdurend direct boven de oceaan en heb je uitzicht op de indrukwekkende en ruige noordkust van Madeira. Vanaf het uitkijkpunt Boca do Risco kun je bij helder weer ontzettend ver kijken en heb je zicht op de oceaan, Ponta de São Lourenço, Penha d’Aguia bij Porto do Cruz en het eiland Porto Santo.

Vereda do Larano Madeira Vereda do Larano Madeira Vereda do Larano Madeira Vereda do Larano Madeira Vereda do Larano Madeira Vereda do Larano Madeira

 

CAMINHO DO PINÁCULO E FOLHADAL

We eindigen deze top 5 mooiste wandelingen van Madeira met een klapper! Deze wandeling is een wandeling van uitersten! Deze staat heel hoog in mijn top vijf. De wandelroute start hoog in de bergen bij Encumeada en leidt je langs een levada door het Folhadal. Hier loop je continu door de groenste omgeving, waarbij je de ene na de andere waterval langs de route aantreft. Wanneer je de levada verlaat wandel je door groene bossen, waarna je weer bovenop een bergkam uitkomt.

Even later sta je in een groene vallei, ineens weer veel lager op de berg. Vanaf hier klim je naar Lombo do Mouro, waar de route je door een compleet andere omgeving leidt. Je hebt bij helder weer zicht op Ribeira Brava, Pico do Arieiro en Pico Ruivo en het laatste stuk van de route klettert de ene na de andere hoge waterval direct op het wandelpad. De volledige beschrijving van deze wandeling vind je hier

Caminho do Pináculo e Folhadal Madeira Caminho do Pináculo e Folhadal Madeira Caminho do Pináculo e Folhadal Madeira Caminho do Pináculo e Folhadal Madeira Caminho do Pináculo e Folhadal Madeira Caminho do Pináculo e Folhadal Madeira Caminho do Pináculo e Folhadal Madeira

Dit was onze top 5 mooiste wandelingen van Madeira. Best moeilijk kiezen, want alle stukjes Madeira zijn me even lief. En zo zijn er dus ook nog heel veel andere wandelroutes die ik net zo goed prachtig vind. Kijk voor overige mooie wandelroutes en uitgebreide omschrijvingen van de wandelingen even op onze overzichtspagina van de wandelingen. 

5 Reactie's
 • Elsbeth
  Geplaatst op 07:31h, 12 januari Beantwoorden

  CAMINHO DO PINÁCULO E FOLHADAL

  Wat is de moeilijkheidsgraad van deze wandelroute?

  • sanne mallant
   Geplaatst op 18:58h, 28 januari Beantwoorden

   Hai Elsbeth,

   Officieel staat de route te boek als ‘moeilijk’. De wandeling is ongeveer 16km lang, met een totale stijging van ongeveer 600m en evenzoveel daling. Als je op tijd start en rustig de tijd neemt vinden wij de route heel goed te doen hoor, maar houd er wel rekening mee dat je even onderweg bent (ongeveer 6 a 7 uur) en dat er best steile stukken in zitten.

  • Madeiramazing
   Geplaatst op 11:36h, 30 januari Beantwoorden

   Hallo Elsbeth,

   Er staat vanaf vandaag ook een volledige beschrijving van deze route online: Caminho do Pináculo e Folhadal

 • _la_vie_de_tante_lie_
  Geplaatst op 12:08h, 13 september Beantwoorden

  Zijn er wandelingen die je met een 6-jarige kunt doen? Hij stapt heel flink. We deden in dec-jan enkele hikes in Nieuw-Zeeland en merkten daar dat we er door het tempo van de zoon 1/3 van de aangegeven tijd extra over deden. Is dat aangewezen hier?

  • sanne mallant
   Geplaatst op 12:51h, 13 september Beantwoorden

   Hallo! Ja hoor, op Madeira zijn zeker ook mooie wandelingen te vinden om met jonge kinderen te lopen. Ik zou dan vooral naar de levadawandelingen kijken, die zijn doorgaans wat vlakker dan de bergwandelingen. Je kunt er even wat wandelgidsen op na slaan, bijvoorbeeld Rother of Sunflower en specifiek even kijken naar de moeilijkheidsgraad, stijging en afstand van de wandelingen. Deze zijn sowieso goed te doen (weinig stijging, niet extreem lang): wandelingen rond Fanal, Vereda do Larano, Ribeiro Frio naar Portela (hier kun je ook nog even een bezoek brengen aan de forellenkwekerij bij Ribeiro Frio, is misschien wel leuk voor jullie zoontje), Levada do Castelejo, Levada do Caldeirao Verde (is ook vlak, maar wel 13km totaal en hier en daar erg smal langs hoge afgronden), als jullie een beetje stijging wel aankunnen met de kleine man zou je de korte wandeling van 5km van Achada do Teixeira naar Pivo Ruivo kunnen doen (zo kom je toch in de bergen, evt kun je ook de laatste steile klim overslaan, de wandeling erheen is al heel mooi), Levada Ribeira da Janela, van Rabacal naar de Risco waterval (3km),Levada do Alecrim (ook niet heel lang en voornamelijk vlak, maar hier en daar wel erg smal, dus alleen doen als je je hier zeker bij voelt), Levada do Paúl op de hoogvlakte Paul da Serra.

   Je ziet, er zijn heel veel wandelingen op Madeira die zeker wel met jonge kinderen te wandelen zijn. Veel routes zijn ook heen en terug over hetzelfde pad, dus dan kun je ook altijd nog omkeren als het toch te veel blijkt te zijn.
   Heel veel plezier op Madeira!

Laat van je horen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.