EEN FANTASTISCH AVONTUUR OP ZEE

Luieren op vakantie? Nee hoor, rise and shine!! Om 08.45u melden wij ons bij het kantoor van Rota dos Cetáceos in Funchal voor een bijzondere activiteit. Vandaag gaan we het water op, op zoek naar dolfijnen en walvissen! 

 

KLAAR VOOR EEN DOLFIJNENTOCHT

Deze oceaantrip begint met een korte informatiebijeenkomst in het kantoor. Samen met zo’n twintig andere walvis enthousiastelingen nemen we plaats op de bankjes en luisteren we naar een introductie door onze mariene biologen: Sara en Anja. We krijgen een uitgebreide uitleg over de walvisachtigen die rond Madeira te vinden zijn en de regels op de boot. Sara vertelt ons over de manier waarop de organisatie te werk gaat en het belang dat zij hechten aan respect voor de natuur en dieren. Daarmee scoren zij bij ons alvast! Zo zijn er bijvoorbeeld strikte regels voor de afstand die de boten tot bepaalde soorten walvissen en dolfijnen moeten houden en de tijd die we maximaal bij een groep dieren mogen doorbrengen. Allemaal om de dieren niet te veel te storen in hun natuurlijke leefomgeving. Top!

 

DAAR GAAN WE DAN

De groep wordt in tweeën gesplitst en onder leiding van mariene bioloog Anja stappen wij aan boord van een van de twee Zodiac boten. We varen de haven van Funchal uit en zijn los! In de bergen van Madeira staan drie zogenaamde ‘spotters’ met verrekijkers. Deze spotters zullen ons tijdens onze trip leiden naar de locaties waar zij dolfijnen of walvissen hebben gezien. Maar zelfs al zou je geen enkele dolfijn zien tijdens je trip, dan is de boottrip zelf het ook al waard. Vanaf de oceaan heb je een fantastisch vrij uitzicht op Funchal, Cabo Girao en de bergen in het binnenland. En nog iets: die enorme blauwe oceaan om je heen is op zijn minst indrukwekkend te noemen.

Maar gelukkig wordt dit geen trip zonder dolfijnen! Tijdens onze boottrip komen wij namelijk een grote groep met Atlantische vlekdolfijnen tegen. Wow, wat bijzonder! De dolfijnen zwemmen een tijd lang met onze boot mee. Je ziet ze vlak onder het heldere oppervlak zwemmen, overal om onze boot heen. Ze spelen in de golven van de boot en springen uit het water. En het zijn er zo veel!

 Nadat ze een tijdje rond de boot hebben gezwommen, zien we de hele groep ineens abrupt richting de horizon verdwijnen. Onze gids denkt dat ze waarschijnlijk voedsel hebben gezien of gehoord en dat ze daar op af gaan. Ik vind het jammer om ze te zien gaan, maar tegelijkertijd is hun vertrek absoluut fantastisch. Een gigantische groep dolfijnen, die bijna synchroon beweegt, elke paar meter hoog uit het water springend….dat heb ik nog nooit gezien en dit mooie beeld zal ik niet snel vergeten. 

WAT MOET JE WETEN OVER EEN DOLFIJNENTOCHT

Onze gids Anja vertelt enthousiast over de dolfijnen die we tijdens onze tocht tegenkomen en beantwoordt geduldig alle vragen die haar gesteld worden (in Portugees, Frans, Engels en Spaans!). Het is ook overduidelijk dat ze het zelf ook nog steeds hartstikke leuk vindt om dolfijnen en walvissen in het wild te zien. We stelden haar een paar vragen.

Voor de mensen die bij jullie boeken is een trip natuurlijk pas geslaagd als ze in ieder geval dolfijnen, en het liefst ook nog walvissen, hebben gezien. Wat is het beste moment van het jaar om de oceaan op te gaan?

Tijdens de maanden april tot oktober zijn er meer verschillende soorten walvisachtigen aanwezig. Maar eigenlijk kun je het hele jaar door de oceaan op om walvisachtigen te zien. De tuimelaar, potvis (sperm whale) en griend (pilot whale) zijn het hele jaar door rond Madeira te vinden.

Jullie bieden trips aan om 08.45u, 12.30u en 16.00u. Maakt het moment van de dag nog iets uit voor de kans om dieren te zien?

Nee, niet echt. Ik heb een tijdje gedacht dat het beter was om ’s ochtends te gaan, omdat de oceaan dan vaak nog wat rustiger is. Maar het blijkt eigenlijk niet zo veel uit te maken op wel moment van de dag je gaat. Je kunt beter kijken naar het weer: het liefst ga je op een moment waarop er weinig wind is en waarop de oceaan heel rustig is.

Volgens mij heb je echt de perfecte baan. Je mag elke dag de oceaan op, ziet deze prachtige dieren in het wild en mag er over vertellen. Wat was jouw mooiste ervaring tijdens dit werk tot nu toe?

Dat is echt een hele moeilijke vraag, want het zijn er zo veel! Als ik echt één moment moet noemen, dan is dat het moment waarop ik voor het eerst een potvis zag tijdens een boottocht. Deze potvis was ontzettend dichtbij de boot, het was heel erg indrukwekkend. En we hadden ook nog het geluk hét fotomoment mee te maken: de tail dive!

 

ZWEMMEN MET DOLFIJNEN

Bij Rota dos Cetáceos kun je ook zwemmen met dolfijnen. Dit kan alleen met bepaalde soort dolfijnen en onder de perfecte omstandigheden. Of er mensen het water in gaan wordt dus altijd pas ter plekke besloten. Veiligheid voor de deelnemers en de dolfijnen zijn de belangrijkste criteria. Bij het zwemmen met dolfijnen zit je als zwemmer via een touw aan je arm vast aan de boot. Omdat je veilig aan de boot vast zit kun je rustig dobberen en om je heen kijken. Terwijl de dolfijnen om de boot zwemmen, maak jij heel eventjes deel uit van hun wereld. Het is echt een onbeschrijflijk gevoel om face to face met dolfijnen te zijn, in het wild, en om ze overal om je heen te zien en te horen. Je hoort ze naar elkaar roepen, een prachtig en lief geluid!  Bovenal is het ontzettend speciaal om dolfijnen te kunnen zien in hun natuurlijke leefomgeving, in plaats van in gevangenschap (waar ze echt niet horen!). Een unieke en onvergetelijke ervaring!  

dolfijnen Madeira moeder met jong 

ROTA DOS CETÁCEOS

Dank je wel, Rota dos Cetáceos, voor het verzorgen van deze boottrip! Bedankt voor jullie enthousiasme, de kundige en spontane gidsen en voor deze mooie ervaring. Tot een volgende keer! Voor meer informatie en reserveringen kun je op de website van Rota dos Cetáceos terecht. Als je een bezoek aan Madeira brengt, grijp dan echt de kans om dolfijnen en walvissen te zien!  

rota dos cetaceos and madeiramazing in office 

Geen reactie's

Laat van je horen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.