EEN ZOETE PROEVERIJ IN MADEIRA’S PASTELARIA

Portugezen zijn gek op zoet. Ook op Madeira kom je dan ook op elke hoek van de straat wel een ‘pastelaria’ (banketbakkerij/patisserie) tegen. Deze overdaad aan zoete lekkernijen in Portugal en Madeira heeft een historische oorsprong. Tijdens de Middeleeuwen waren er veel kloosters in Portugal. In de kloosters werden veel eieren geproduceerd, welke door de nonnen gebruikt werden voor het stijven van kleding en het klaren van wijn. Hiervoor gebruikten zij echter enkel de eiwitten. Met als resultaat dat ze met enorme hoeveelheden eigeel bleven zitten. De nonnen gingen daarom in de keukens aan de slag met de eigelen en maakten een overvloed aan zoete lekkernijen met eigeel als belangrijkste ingrediënt. Van deze vlijtigheid kunnen we vandaag de dag nog steeds optimaal genieten. Tijdens een bezoek aan Madeira mag een proeverij van deze zoete nationale specialiteiten dan ook niet ontbreken!

Een echte Portugees begint zijn dag op Madeira met een kopje sterke espresso en een pastel de nata. Ik heb me zonder tegenzin laten inspireren en doe dit regelmatig tijdens mijn bezoeken. Maar over de pastel de nata heb ik al eens uitvoerig geschreven. Wat zijn dan al die andere lekkere Portugese zoetigheden? Kijk mee! Ik fotografeerde een goed gevulde pastelaria vitrine.

 

Queijada

Wij nemen altijd een paar queijadas mee tijdens een canyoningtocht. Niks beter dan in een verlaten kloof naast een watervalletje een queijada te eten. De queijada is een heel traditioneel Portugees gebakje, gemaakt van ei, suiker, melk en kaas. Er zijn veel verschillende varianten te koop, zoals bijvoorbeeld de queijada met passievrucht (maracuja).

 

Jesuíta

Dit gebakje probeerde ik afgelopen jaar voor het eerst. Ik vond het er altijd al zo mooi uitzien en was erg benieuwd naar de smaak. Heerlijk! Maar wel gelijkwaardig aan een flinke maaltijd. Dit vult! De Jesuíta is gemaakt van bladerdeeg en room op basis van, hoe kan het ook anders, eieren. Leuk detail: de naam en vorm van de Jesuíta zijn geïnspireerd door het kleed van de Jesuiten priesters.

   

Travesseira

Travesseira is Portugees voor ‘kussen’. Dit bladerdeegkussentje is gevuld met amandelen en eierroom. Dit gebakje is inderdaad luchtig als een kussen! Heerlijk!

 

Ook op reis naar Madeira? Neem dan zelf de proef op de som en wandel een pastelaria in voor koffie met een gebakje. 

 

Geen reactie's

Laat van je horen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.