MADEIRA BRANDT…..ALWEER

Helaas is Madeira weer het slachtoffer van heftige bosbranden. Wat ongelooflijk verdrietig om te horen dat het eiland weer in brand staat.

De afgelopen jaren zijn er op Madeira veel hevige bosbranden geweest. In 2010, 2012, 2013 en nu dus weer, in 2016. In 2010 brandde een groot deel van Funchal National Park af. De gevolgen van die brand zijn nog steeds zichtbaar: grote stukken natuurgebied waar de bomen zwart geblakerd zijn en de vegetatie van voor af aan moest beginnen.

madeira branden funchal

madeira branden funchal

De huidige brand is wederom een hele grote. Er werd zelfs gevreesd voor het oude centrum van hoofdstad Funchal. Rondom het oude centrum van Funchal liggen nog behoorlijk wat wijken, dus als de brand al bijna het centrum heeft bereikt zal de ravage in de omliggende wijken waarschijnlijk flink zijn.

BLUSSEN OP MADEIRA IS BIJNA ONBEGONNEN WERK

Door de brandweerlieden wordt ontzettend hard gevochten om de gevolgen van de brand zo minimaal mogelijk te houden. Echter, blussen op Madeira is nagenoeg onbegonnen werk. Een aantal van de natuurgebieden zijn zo moeilijk bereikbaar, daar kom je met je blusapparatuur gewoonweg niet. Daarbij werd het eiland de afgelopen dagen geplaagd door een heftige wind, waardoor het vuur zich razendsnel kon verplaatsen. De gevolgen voor het eiland zijn enorm: vier mensen zijn omgekomen en meer dan 1000 mensen zijn geëvacueerd. Daarnaast zijn tientallen huizen afgebrand en flinke stukken natuurgebied zijn vergaan. Wij gaan komende week weer naar Madeira en ik verheug me niet op wat ik ga zien.

 

MADEIRA BRANDEN VAAK AANGESTOKEN

Het ergste van dit alles is de wetenschap dat deze brand wederom aangestoken is. Dat roept bij mij sprakeloosheid, woede en verdriet op. Werkelijk ongelooflijk dat iemand doelbewust zo’n enorme ramp veroorzaakt.

Laten we hopen dat het eiland, haar bewoners en de natuur zich weer snel zullen herstellen van deze ramp. Eindigend met een positieve noot: deze prachtige en hoopgevende foto die vlak na de brand gemaakt is door Miguel Moniz. 

madeira branden plantje

 

Tags:
Geen reactie's

Laat van je horen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.