PASTEL DE NATA

Tijdens ons allereerste bezoek aan Madeira had ons hotel om de dag deze Portugese lekkernij bij het ontbijt staan. Na mijn eerste kennismaking met de pastel de nata kon ik het vervolgens niet laten om er bij het ontbijt één of twee mee te pakken. In my defense: het waren hele kleine mini pastel de nata.

Helaas hebben we na dit eerste jaar geen hotel meer getroffen dat mijn favoriete traktatie bij het ontbijt serveerde. Maar gelukkig wordt dit heerlijke kleine taartje op Madeira overal gebakken. En aangezien je op Madeira bijna struikelt over de bakkerijtjes, is het geen probleem om aan pastel de nata te komen!

dona mecia in funchal pastel de nata

KNAPPERIG BLADERDEEG MET EEN LICHTZOETE VULLING

Pastel de nata is een knapperig bladerdeeggebakje met custardvulling en een heel klein beetje citroen. Het originele recept is topgeheim, maar vele Portugese bakkers hebben er inmiddels een eigen recept voor gevonden. En het is overheerlijk! Ik durf wel te zeggen dat ik een kleine pastel de nata verslaving heb opgelopen op Madeira. Wanneer wij weer naar huis gaan nemen we altijd voorzichtig een klein voorraadje van onze favoriete bakker mee in de handbagage. Eenmaal thuis, kunnen we dan in ieder geval nog één dagje een klein stukje Madeira proeven.

OVER DE GRENS

Gelukkig is dit gebakje ook in Nederland in opkomst! Zo serveert Bagels and Beans het sinds kort bij een Cascara thee en onlangs heb ik ze zelfs bij de Albert Heijn gespot. Ook bekende foodblogs hebben recepten voor pastel de nata op hun website staan. Bijvoorbeeld op Culy http://www.culy.nl/recepten/de-ultieme-portugese-gebakjes-pasteis-de-nata/ en op Francesca Kookt http://www.francescakookt.nl/pasteis-de-nata-ook-wel-pasteis-de-belem/.

Ik hoef gelukkig dus niet meer helemaal zonder wanneer ik in Nederland ben. Desondanks: de lekkerste blijft die van het plaatselijke kleine Portugese bakkertje, onder de Portugese zon en met een lekker kopje koffie!

PASTEL DE NATA OP MADEIRA

Mijn favoriete adressen voor pastel de nata op Madeira:
Bij een klein bakkertje langs de promenade in Santa Cruz. Hier komen de locals en zit het de hele dag vol op het bijbehorende terras.
Bij Merceario Dona Mécia in Funchal.

 

Tags:
Geen reactie's

Laat van je horen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.