PAINTED DOORS – HET KLEURIGSTE STRAATJE VAN FUNCHAL

Het kan je niet ontgaan: dit smalle straatje in downtown Funchal is ontzettend kleurrijk! Ik heb het over de Rua de Santa Maria, in de oude stad (Zona Velha). Die veelheid aan kleuren komt niet zozeer door de tientallen terrasjes en parasols van restaurantjes. Dat komt vooral door het Painted Doors Project. In deze straat is het hard zoeken naar een doodgewone, bruine, houten voordeur. Bijna alle deuren zijn namelijk voorzien van enorm kleurrijke kunstwerken.

Painted Doors Project Funchal

rua de santa maria

De Rua de Santa Maria was tot 2010 een straatje zoals je ze tijdens een vakantie wel vaker tegenkomt: oud en vervallen, met veel leegstaande panden. Daar bracht fotograaf José Maria Zyberchem in 2010 verandering in toen hij het Painted Doors Project opstartte. Hij wilde iets doen aan het verval in dit historische gedeelte van Funchal. Samen met vele lokale kunstenaars begon hij met het beschilderen van de oude deuren in de straat. De doodnormale deuren werden aan de kundige handen van de artiesten overgeleverd. De opdracht was ‘er iets moois van te maken’. Steeds meer artiesten meldden zich vrijwillig aan om de wijk zo beetje bij beetje op te knappen. Met indrukwekkend resultaat! Op dit moment zijn er ruim 200 beschilderde deuren te bezichtigen.

Over een van de artiesten heb ik al eens eerder geschreven. De deur met de ‘You are under surveillance’ schildering is gemaakt door Jorge Rosa. Hij is een artist in Funchal en eigenaar van de winkel Walking Frame.

Painted Doors Project Funchal

Dit project heeft deze toegangspoort tot de historische stad Funchal weer nieuw leven ingeblazen. Er is niet alleen letterlijk veel meer kleur in de straat gekomen. Er zijn sinds de start van het project veel restaurants bijgekomen en een aantal kunstgaleries hebben zich hier gevestigd. De straat is een attractie geworden, in plaats van slechts de toegangsweg tot een andere bestemming. Een openbare art gallery, voor iedereen te bezichtigen.

Een bijzonder project! Wie weet waar we een soortgelijk project in de toekomst nog meer kunnen gaan bewonderen. Voor nu: slenter op je gemak door de Rua de Santa Maria om alle deuren te bewonderen. Mocht er nog geen bezoek aan Madeira aankomen, bekijk dan hieronder een aantal van de deuren van het Painted Doors Project.

Painted Doors Project FunchalPainted Doors Project FunchalPainted Doors Project FunchalPainted Doors Project FunchalPainted Doors Project FunchalPainted Doors Project Funchal

Geen reactie's

Laat van je horen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.