walking safety on madeira stop sign

SAFETY FIRST!!

Zonder te willen klinken als een zeur, dit is toch wel belangrijk! Denk niet te licht over de wandelingen op Madeira. Nog steeds gebeuren er jaarlijks meerdere (dodelijke) ongelukken op wandelroutes. Je veiligheid staat voorop, daarom ook wat tips om de wandelingen zo verstandig en veilig te kunnen doen.

TIPS VOOR VEILIG WANDELEN OP MADEIRA

Check de staat van de route! Soms zijn wandelingen gesloten, vanwege onderhoud of aardverschuivingen. Zie hier de staat van de officiële wandelingen van Madeira’s toeristenbureau. Uit eigen ervaring: het is niet zo leuk als je na zo’n anderhalf uur ploeteren op een steile helling diezelfde steile helling weer op moet ploeteren zonder dat je de beloning voor al dit geploeter (de enorme watervallen aan het eind van de route) hebt gekregen. In ons geval was het pad vanwege aardverschuivingen geheel weggeslagen en waren er kraanmachines bezig om de route weer begaanbaar te krijgen.

Gebruik een duidelijke routebeschrijving. Bijvoorbeeld een wandelgids (Sunflower of ANWB zijn twee goede opties), een wandelkaart (te koop bij de boekhandel) of een GPS track (op gps device of telefoon). Mijn persoonlijke voorkeur na een paar jaar met wandelgidsen en GPS te hebben gelopen: GPS. Niks frustrerender dan een wandelgidsje waarin geschreven staat dat je “naar rechts moet bij het huis met de grote palmbomen”…….Ik wilde schreeuwen….. Er zijn op Madeira namelijk nogal wat huizen met grote palmbomen.

Begin je vakantie met een van de lichtere wandelingen, zodat je kunt wennen aan het klimaat, het wandelen en de levada’s. Zelf namen wij tijdens onze allereerste wandeling op Madeira ergens een verkeerde afslag, waardoor we het pad bewandelden dat in de wandelgidsen als ‘zeer gevaarlijk’ stond beschreven. Zo begin je toch net even wat minder lekker aan je vakantie! Voor een overzicht van de mooiste wandelingen, kijk je hier.

madeira walking tips / madeira wandelen tips

Ga niet alleen wandelen op de meer uitdagende trails. Op sommige wandelingen kom je urenlang niemand tegen. Mocht er onderweg iets fout gaan, is het in zo’n geval erg moeilijk om hulp te krijgen.

Zorg voor een goede wandeluitrusting. Met name goede schoenen zijn belangrijk. Sommige paden zijn glibberig, of ontzettend steil en bestaan uit steengruis. Als je dan geen goede grip onder je schoenen hebt, kan zo’n wandeling echt levensgevaarlijk zijn. Geloof het of niet, maar ik heb toeristen op slippers of zelfs hakken (!) voorbij zien komen op een wandeling. Mensen: het is geen rondje door het park!

Op Madeira kan het weer van het ene op het andere moment compleet omslaan (met name in de bergen). Neem daarom, ook als de zon schijnt en het 30 graden is, wat warme kleding mee. Negen van de tien keer zul je het niet nodig hebben, maar op het moment dat je wel midden in de mist en kou terecht komt ben je er heel blij mee!

Ook onderdeel van de uitrusting voor wandelen op Madeira: een zaklantaarn voor de tunnels. Zonder zaklamp kom je een tunneltje van 10 meter nog wel door, maar bij tunnels waarbij je 15 minuten gebukt in het aardedonker loopt is dat toch een ander verhaal. Ik heb voor deze tunnels een zaklampje met hoofdband, zodat ik ook mijn handen vrij heb.

Veel wandelingen bestaan uit een smal paadje langs een fikse afgrond. Deze afgrond is meestal afgezet met een hekje, maar laat je hierdoor niet misleiden. Deze hekjes zijn niet om tegen aan te leunen en als je er tegenaan valt vraag ik me af of het je op het pad houdt. Gebruik je gezond verstand. Soms zie ik mensen over een hekje heen hangen om die ene foto te maken…..niet zo slim.

Neem genoeg te eten en drinken (geen poncha ;-)) mee.

Tags:
Geen reactie's

Laat van je horen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.