STEENMANNETJES OP HET STRAND VAN SÃO VICENTE

Je stapt het strand op en het laatste wat je dan verwacht te zien zijn honderden steenmannetjes. Maar zie hier het bewijs! Honderden stenen stapels, verspreid over het hele strand. Het strand bij São Vicente is, zoals veel stranden op Madeira, een steenstrand. Nu hebben ze daar bij São Vicente wel iets heel moois van gemaakt. Op het strand bij het centrum van het dorp zie je steenmannetjes zover als het oog reikt. De een wiebelig hoog, de ander bescheiden van grootte maar stevig en solide. Met stenen in alle tinten grijs. Wat een mooi gezicht! Vooral omdat je het op deze plek totaal niet verwacht.

Steenmannetjes op Sao Vicente strand, MadeiraSteenmannetjes op Sao Vicente strand, Madeira

wat is de functie van steenmannetjes?

Een klein stukje geschiedenis en mythologie! Steenstapels, steenmannetjes of cairns komen wereldwijd voor en hebben veel verschillende functies en betekenissen. Ze zijn een bron van volksverhalen, legendes en folklore. Volgens een Griekse legende werd Hermes door Hera voor het gerecht gedaagd, wegens het doden van haar dienaar. Alle andere goden dienden als jury en kregen een steen. Zij bedolven Hermes vervolgens onder een stapel stenen. In Ierse, Schotse en Noorse mythes zijn de steenstapels de verblijfplaats van mythologische wezens als feeën, elfen, trollen en geesten. Ook Portugal heeft een legende rond de steenmannetjes, in het Portugees moledro genoemd. Volgens de Portugese folklore zijn de stenen betoverde soldaten. Wanneer je een steen van de stapel onder je kussen legt, verschijnt er de volgende ochtend een soldaat. De soldaat verandert al snel weer in een steen en keert op magische wijze terug naar zijn moledro. Natuurlijk werden de steenstapels in het verleden ook gebruikt ter oriëntatie of als landmarkering. Dat is ook de voornaamste functie die ze vandaag de dag nog hebben. Tijdens bergwandelingen kom je ze geregeld tegen. Ze helpen reizigers oriënteren in de mist of geven een wandelroute aan.

Steenmannetjes Sao Vicente strand MadeiraSteenmannetjes Madeira Sao Vicente strand

zelf een stapeltje bouwen

Op een andere plek dan deze zou ik dat niet doen. In de bergen hebben de steenstapels nog steeds een belangrijke functie en kun je niet zomaar een stapel toevoegen. In Scandinavië wordt het bouwen van een nieuwe steenstapel niet gewaardeerd (zacht uitgedrukt). Maar op dit kleine strandje leek het me vrij onschuldig om zelf ook een stapeltje toe te voegen aan deze uitgebreide verzameling.

Tags:
Geen reactie's

Laat van je horen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.