Ultra SkyMarathon Madeira 2018 eerste sporters bij Pico Ruivo

ULTRA SKYMARATHON MADEIRA 2018

Het is 05.00u als de wekker gaat op mijn hotelkamer in Santana. In het donker gooi ik een plens water in mijn gezicht, grijp ik mijn cameratas en stap ik in de auto. De bestemming: Achada do Teixeira. Vanaf daar loop ik in het pikkedonker de route naar Pico Ruivo, de hoogste berg van Madeira. Om 6.30u installeer ik me met mijn camera op een van de hoge bergen langs de route. De lucht is nog steeds zwart, maar aan de rand van de horizon verschijnt al een dunne oranje streep. Over een half uurtje gaat de zon op. En dat is ook precies het moment dat ik de eerste runners van de Ultra SkyMarathon Madeira (USM) hier kan verwachten.

ultra skymarathon madeira

De Ultra SkyMarathon Madeira is onderdeel van de Skyrunner World Series en wordt sinds 2014 jaarlijks op Madeira gelopen. De race is onderdeel van een sky running event waarin vier verschillende races worden georganiseerd: Ultra SkyMarathon Madeira (55.6km, 4121m stijging), Santana Sky Race (23km, 1672m stijging), Mini Sky Race (13km, 655m stijging) en Santana Vertical Kilometer (4.8km, 1000m stijging). De vier races worden gelopen in Santana, in het noorden van Madeira, middenin UNESCO Werelderfgoed. Hier vind je laurierbossen, de hoogste berg van Madeira (Pico Ruivo) en duizelingwekkende kliffen langs de kust.

racelandschap

Juist dit afwisselende Madeira landschap maakt deze locatie perfect voor de USM. De trail gaat vanuit het centrum van Santana direct bergopwaarts de hoogste berg van Madeira op. Tijdens de race moeten de atleten klauterend over puntige rotsen, glibberend over paadjes dwars door de jungle en zelfs stroomopwaarts door een rivier. Continu vergezeld door de meest fantastische uitzichten: een zonsopgang op Pico Ruivo, het panorama van de omliggende bergen en indrukwekkende vergezichten over de grillige kustlijn en oceaan. Gedeeltes van de route zijn bekende wandelroutes en heb ik zelf ook gelopen tijdens mijn hikes hier op het eiland. Wandelend zijn dit al zware etappes, laat staan rennend. Het is dan ook ongelooflijk welke tijd hier door de professionele sporters neergezet wordt. De winnaar van de USM, Jonathan Albon, legde deze 55.6km vol stijgen en dalen namelijk af in een strakke 5u47m57s. De vrouwelijke winnaar, Ragna Debats (een Nederlandse!!) rondde de race af in 6u45m09s. De allerlaatste deelnemer kwam na 14uur over de finishlijn. Ongetwijfeld uitgeput van de inspanning.

op de berg – de eerste usm renners

Net nadat de zon boven de wolken uit is gekomen en de bergen rond Pico Ruivo verlicht zie ik over het pad beneden mij de eerste sporters aankomen. De spaarzame wandelaar die op dit moment al op de berg is kijkt verrast op bij het naderen van het groepje renners. Als berggeiten gaan zij omhoog, rennend, klauterend, hier en daar wat voorzichtiger vanwege het oneven pad omhoog, maar allemaal met een behoorlijk tempo. Jonathan Albon laat hier nog wat sporters voor zich uitrennen, hij passeert mij zo ongeveer als 10e. De professionals hebben na deze eerste passage al een behoorlijke voorsprong op de rest, want het duurt nog even voordat de rest van de lopers hier voorbij komt.

Ultra SkyMarathon Madeira 2018 eerste sporters bij Pico Ruivo

Ultra SkyMarathon Madeira 2018

Ultra SkyMarathon Madeira 2018

Vanaf Pico Ruivo gaat de USM trail de komende 30km voornamelijk bergafwaarts, met hier en daar nog wat kleine stijgingen. Pas in de route naar Queimadas en de levada de Caldeirao Verde, een van de bekendste en meest bezocht wandelroutes van Madeira, moeten zij weer flink omhoog. Hier moeten de sporters ruim 5000m klimmen, de laatste loodjes naar de finish zijn zwaar!

Ultra SkyMarathon Madeira 2018 klim naar Pico RuivoUltra SkyMarathon Madeira 2018 klim naar Pico Ruivo

op de berg – de eerste ssr sporters

Ook de deelnemers aan de Santana Sky Race van 23km gaan vanuit Santana bergopwaarts richting Pico Ruivo. Zij slaan de laatste klim naar de Pico Ruivo over en gaan vanaf het plateau onder Pico Ruivo weer naar beneden. Maar eerst moeten ze omhoog! En flink ook. Ik klauter een stuk naar beneden over de route om een mooie plek te zoeken vanaf waar ik de eerste sporters aan kan zien komen. Dit is echt een indrukwekkend gedeelte van de trail. Hier komen de renners klauterend over de rotsen dwars over een aantal steile bergkammen de berg op, waarna ze op een reguliere wandelroute uitkomen.

Ulra SkyMarathon Madeira 2018 Santana Sky Race Romeu Gouveia

Ulra SkyMarathon Madeira 2018 Santana Sky RaceUlra SkyMarathon Madeira 2018 Santana Sky race

Vanaf hier rennen de sporters een stukje tussen de wandelaars die hier nu in groten getale aanwezig zijn. De route naar Pico Ruivo is een veelbezochte wandelroute. Veel van de wandelaars blijven staan om de renners aan te moedigen en vergapen zich aan het gemak waarmee sommige deelnemers over de wandelpaden lijken te vliegen.

Ultra SkyMarathon Madeira 2018 Santana Sky RaceUltra SkyMarathon Madeira 2018 Santana Sky RaceUltra SkyMarathon Madeira 2018 Santana Sky RaceUltra SkyMarathon Madeira 2018 Santana Sky Race

Ik wacht de renners weer op bij Pico das Pedras, halverwege de race. Hier gaat de route dwars door de laurierbossen, een groene jungle! Helaas heeft het deze ochtend nog geregend en zijn de paden spekglad. De een na de ander glijdt hier onderuit. Schoon over de finish is vanaf dit punt bijna niet meer mogelijk.  Energiek over de finish ook niet, want de vermoeidheid is hier bij veel sporters ook al behoorlijk zichtbaar.

Ultra SkyMarathon Madeira 2018 Santana Sky Race

uitgeput, maar voldaan over de finish

Bij de finish in het centrum van Santana hebben zich veel toeschouwers verzameld en worden de sporters van zowel de USM, SSR en MSR met luid gejuich binnengehaald. Bij de runners zelf overheersen twee emoties: pure uitputting en gigantische opluchting.

Ultra SkyMarathon Madeira 2018Ultra SkyMarathon Madeira 2018Ultra SkyMarathon Madeira 2018Ultra SkyMarathon Madeira 2018Ultra SkyMarathon Madeira 2018

usm highlights video

Bekijk ook nog even deze compilatievideo van de USM vol fantastische actieshots en dronebeelden.

fotoalbum usm & ssr

Een fotoalbum met meer foto’s van de USM en SSR staat op onze Facebookpagina.

Geen reactie's

Laat van je horen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.