HET VLIEGVELD VAN MADEIRA: EEN STERK STAALTJE VLIEGKUNST

Momenteel zijn zo’n 20.000 toeristen gestrand op Madeira vliegveld. Vanwege de aanhoudende hevige wind is het daar al sinds zaterdag chaos. Terwijl vertrekkende reizigers de nacht door moeten brengen op de luchthaven, vliegen de arriverende reizigers rondjes boven het eiland omdat de landing niet kan worden ingezet. Geen beste start/afronding van je vakantie!

EEN UITDAGENDE LANDING

Dit is geen unieke gebeurtenis. Madeira staat er om bekend een ‘lastig vliegveld’ te hebben. Steevast vind je dit vliegveld terug in lijstjes met ‘de meest uitdagende’ of ‘de meest gevaarlijke’ vliegvelden ter wereld. Aan de ene kant van de landingsbaan ligt de oceaan, aan de andere kant liggen bergen. Bij extreme weersomstandigheden, zoals harde wind, zijn het deze eigenschappen die landen op dit vliegveld zo uitdagend maken. Dan moet de piloot namelijk zorgen dat het vliegtuig niet in de oceaan of tegen de bergen aan belandt. Daarbij komt dan ook nog eens dat de landingsbaan niet erg lang is. Weinig ruimte voor inschattingsfouten of correcties dus! Niet zomaar iedereen mag hier landen en opstijgen. Als piloot moet je een speciale training hebben gehad om naar Madeira te mogen vliegen.

madeira vliegveld airport plane landing

MEESTAL IS ER NIKS AAN DE HAND

Maar: bij goed weer merk je helemaal niks van de lastige omstandigheden en sta je op de grond voordat je het door hebt. Bij harde wind zal je tijdens de landing wel merken dat de piloot goed zijn best moet doen om het vliegtuig goed aan de grond te zetten. Dit resulteert dan ook meestal in een applausje van de reizigers. Pas bij zeer extreme wind wordt het helaas zelfs voor de beste piloten een zeer heikel karwei en ontstaan er dus situaties als de huidige. Dan worden vluchten geannuleerd of wordt er uitgeweken naar andere luchthavens.

EVEN DE WEERSVERWACHTING IN DE GATEN HOUDEN

Wij hebben volgende week weer een trip naar Madeira op de planning staan. Laten we hopen dat de wind dan is gaan liggen! Mocht dat onverhoopt niet het geval zijn, dan verloopt onze aankomst op Madeira misschien zoals in onderstaand filmpje!

Tags:
Geen reactie's

Laat van je horen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.