FUNCHAL: BRUISEND MIDDELPUNT VAN MADEIRA

In Funchal, de hoofdstad van Madeira, is ontzettend veel te doen. Je kunt er een van de vele kerken bekijken, een of meerdere musea bezoeken (o.a. het Cristiano Ronaldo museum, het Sacred Art Museum, Madeira Story Centre), een dag gaan winkelen, botanische tuinen bezoeken (Madeira Botanical Gardens of Palheiro Gardens), uitgaan, de lokale markt bezoeken……enz, enz. Noem zo nog maar wat typische activiteiten voor een grote stad!

Mijn persoonlijke hoogtepunten van Funchal hebben echter weinig met de typische ‘trekpleisters’ te maken. Om eerlijk te zijn: ik ben in Funchal nog geen museum in geweest. Voor mij ligt de aantrekkingskracht van Funchal namelijk in hele andere dingen: in slenteren en de stad ervaren.

Madeira Funchal straten bomen

HISTORISCH FUNCHAL

De hoofdstad van Madeira heeft een prachtig historisch centrum, met vele grote huizen en statige overheidsgebouwen welke allemaal in dezelfde (witte) stijl gebouwd zijn. En tussen die op zichzelf al mooie gebouwen, staan dan ook nog prachtige bomen met paarse bloemen. Ze weten hier wel hoe ze een stad mooi moeten inrichten. Vanuit deze grote straten wandel je zo de wat smallere straatjes van Funchal in, die minstens zo sfeervol zijn. En waar ik dan ook heus wel eens een winkeltje in ga.

madeira funchal building fountain

Als ik even klaar ben met lopen, zoek ik een van de gemeentelijke parken op. Mijn favoriet: Dona Amélia Garden. Midden in de drukte van de stad, vlakbij de haven en de promenade, ligt een prachtig park. Het is geen groot park en er staan geen reusachtige fonteinen, maar het heeft een enorme charme. Vanuit een bankje in het park heb je zicht op de exotische planten in de tuin én de omliggende karakteristieke panden en het is er heerlijk rustig. Nog iets westelijker liggen nog twee mooie stadsparken: Santa Catarina Park en Presidential Palace Garden. Deze twee parken liggen beiden op een rots en vanuit hier kijk je dus over het stadscentrum en de zee uit.

DE OUDE STAD FUNCHAL

Langs de promenade aan de haven is het nu weer heerlijk slenteren, nadat dit gebied enkele jaren een fikse bouwput was. Met het zicht op de oceaan en de bezigheid in de haven loop je zo naar de oostkant van de stad. Daar vind je de ‘de oude stad’ van Funchal: hier is alles ontzettend kleurrijk. Je kunt hier onder andere een bezoek brengen aan de oude markt van Funchal. Hier loop je langs het oude fort (knalgeel), door een levendig straatje met deurschilderingen en galerijen en door straatjes met boetiekjes en vele restaurants. Negeer hier vooral even het hoge ‘propper’ gehalte en geniet gewoon van de architectuur en charme van dit gedeelte van de stad.

OVERIGE ACTIVITEITEN FUNCHAL

Dit zijn natuurlijk maar enkele hoogtepunten van de stad. Funchal heeft er nog veel meer en er zijn ontzettend veel manieren om hier een mooie dag of dagen door te brengen!