MERCADO DOS LAVRADORES – DE HISTORISCHE MARKT VAN FUNCHAL

In de ‘Oude Stad’ van Funchal ligt Mercado dos Lavradores: een oude hal die barst van de marktkraampjes. Op de Mercado worden enorme hoeveelheden fruit, groente, specerijen en bloemen verkocht. Op Madeira zijn veel verschillende soorten fruit te vinden en deze zijn op de markt goed vertegenwoordigd. Wist je bijvoorbeeld dat er allerlei verschillende smaken passievrucht zijn? Wij niet, totdat we tijdens een bezoek aan de Mercado een zakje met zo’n tien verschillende smaken in onze handen gedrukt kregen. Een greep uit de vele smaken: banaanpassievrucht, limoenpassievrucht, citroenpassievrucht, tomatenpassievrucht, appelpassievrucht… Wij hebben een selectie uitgeprobeerd. Niet alle smaken vonden we even geweldig, maar er zaten zeker een aantal hele lekkere tussen! Ook nog eens een lekker tussendoortje voor een wandeling!

Een andere fruitsoort die je op de Mercado dos Lavradores in overvloed vindt is de banaan. Maar deze ziet er niet helemaal zo uit als de bananen die in Nederland verkocht worden. De bananen die hier groeien zijn veel kleiner en dikker dan de bananen die in Nederland in de schappen te vinden zijn. Wij vinden ze ook veel lekkerder! Deze kleine banaantjes zitten namelijk bomvol smaak!

mercado dos lavradores fruitmercado dos lavradores bananasmercado dos lavradores fruit

VERS GEVANGEN VIS

Het hoogtepunt van de Mercado bevindt zich achterin de markthal: de vismarkt. Hier sta je met je neus bovenop de visvangst van die nacht/dag. Goed om te weten dat op Madeira het gros van de vis nog gevangen wordt door de lokale bevolking die er in kleine vissersbootjes op uit trekt. Met een hoop andere toeristen kijk je vanaf de hoge trappen toe hoe de vissen klaargemaakt worden voor de verkoop en hoe de marktlieden hier de visvangst aanprijzen en verkopen.

Er liggen ontzettend veel verschillende vissoorten op de tafels. De opvallendste vis in de ruimte is een langwerpige, pikzwarte vis met enorme ogen en een bek vol vlijmscherpe tanden. Deze vis wordt alleen in bepaalde gebieden van de Atlantische oceaan gevangen, op een kilometer diepte. De vis heet hier ´espada´ en is, eenmaal klaargemaakt, zeer geliefd bij locals en toeristen.

mercado dos lavradores fish sardinesmercado dos lavradores fish espadamercado dos lavradores dried fishmercado dos lavradores fish tunamercado dos lavradores fish espada on tablemercado dos lavradores fish market

DE MERCADO BEZOEKEN

Op de Mercado dos Lavradores valt zoveel te zien: het is zeker een bezoekje waard. Al is het alleen maar om rustig vanaf een bankje de bedrijvigheid op de markt gade te slaan. Let wel op, onze ervaring is dat er hier aan toeristen niet altijd eerlijke prijzen worden gevraagd. Maar daar kun je de verkopers gerust op aanspreken.

De Mercado dos Lavradores bezoek je op: maandag t/m donderdag van 8.00 – 19.00u, vrijdag van 7.00 – 20.00u en zaterdag van 7.00 – 14.00u. Kijk hier voor meer informatie over de markt.

Op het eiland zijn nog vele andere (minder toeristische) markten te vinden. Ga zeker ook in de dorpjes even op de plaatselijke markt langs om daar de sfeer (en het fruit!) te proeven.

Een bezoek aan de Mercado dos Lavradores combineer je natuurlijk met een rondwandeling door Funchal!