Ulra SkyMarathon Madeira 2018 Santana Sky race

TRAIL RUNNING OP MADEIRA

Tijdens onze wandelingen op Madeira komen wij de laatste jaren steeds vaker trail running tegen. Deze sport is op Madeira behoorlijk in opkomst. En terecht, want voor de trail runner die van ruige natuur én een forse fysieke uitdaging houdt biedt het eiland een hoop mogelijkheden. De levada’s, die door wandelaars al jarenlang intensief bezocht worden, zijn natuurlijk perfect om al rennend het eiland te verkennen. En ook de paden in de bergen zijn grotendeels zeer geschikt.

Officiële trail running routes

Het eiland speelt goed in op de trail running trend. De laatste jaren zijn er namelijk behoorlijk wat officiële routes op het eiland geopend. Daarnaast worden door diverse bedrijven zelfs trail running tours aangeboden. De officiële routes variëren van relatief makkelijk tot zeer zwaar. Zeker de routes in de bergen zijn behoorlijk inspannend. Op de website van 2MADEIRA staat een uitgebreid overzicht van de trail running routes op Madeira. De meeste routes worden onderweg met bordjes vrij goed aangegeven.

RACES

De sport is op Madeira inmiddels zo groot dat er gedurende het hele jaar elke maand minimaal 1 race georganiseerd wordt. Deze variëren van races in de kleine dorpen tot grote internationale evenementen. De twee grootste en meest bekende races zijn Madeira Island Ultra Trail (MIUT) en Ultra Skymarathon Madeira (USM). Voor deze evenementen reizen topsporters vanuit de hele wereld af naar Madeira. Dit zijn dan ook niet de minste races. Bij MIUT en USM ga je dwars door de bergen. Flink wat verticale meters dus!