monte palace tropical garden meer

MONTE PALACE TROPICAL GARDEN

Hoog op de berg boven Funchal kun je een bezoekje brengen aan het pittoreske dorpje Monte. Hier vind je een van de bekendste toeristische trekpleisters van Madeira: Monte Palace Tropical Garden.

ONTSTAAN VAN MONTE PALACE TROPICAL GARDEN

De tuin begon als een 18e-eeuws landgoed. Later werd het tot een groot luxehotel getransformeerd. In de jaren ’80 werd het gekocht door de ondernemer José Berardo, die hier zijn droom van een openbare botanische tuin wilde waarmaken. En dat is hem goed gelukt! De tuinen zijn een belangrijke toeristische trekpleister geworden. De meeste bezoekers van Monte begeven zich vanaf het busstation of de kabelbaan dan ook meteen naar de Monte Palace Tropical Garden. Vandaag de dag beslaat Monte Palace Tropical Garden een oppervlakte van wel 70 000 km2. Op deze gigantische oppervlakte vind je een indrukwekkende verzameling van zowel inheemse als exotische planten en bloemen. Ook kunst heeft een plekje in de tuinen, in een van de expositiezalen, of langs de wandelpaden, omringd door groen.

monte palace tropical garden paleis

EEN BEZOEK AAN DE TUINEN

Wij hebben Monte Palace Tropical Garden inmiddels twee keer bezocht. Beide keren waren we zeker een halve dag aanwezig. Het tuinencomplex is echt enorm en als je alles rustig wilt bekijken heb je die tijd ook zeker nodig. Het is echt een prachtig complex om rustig te verkennen, met een enorme diversiteit aan planten en stijlen. Er is echt aandacht besteed aan alle aspecten van de tuin: de flora en fauna, de kunst, de waterpartijen, de decoraties. Ook het sfeertje is heel fijn: sprookjesachtig mooi en heel rustgevend. Wij vinden een bezoek aan de tuinen een fijne ontspannen afwisseling van een aantal dagen waarin we zware wandeltochten maken. Al is een bezoek aan deze tuinen ook geen lichte wandeling! Als je lopend het gehele complex verkent heb je aan het eind van je bezoek flink wat meters in je benen zitten! Ook klim je wat af. Vanwege de ligging van het complex tegen de berg van Monte vind je in deze tuinen heel wat trappetjes en steile paden. Eenmaal onderin de tuinen aangekomen, moet je ook weer terug naar boven. Enigszins stevige schoenen zijn dus geen overbodige luxe.

monte palace tropical garden waterval

ORIËNTAALSE TUINEN

Een groot gedeelte van de tuinen is in Japanse/Chinese stijl. Je ziet hier veel rode elementen, pagodes, boeddhistische beelden, kleine vijvers en zelfs een meer vol Koi karpers.

monte palace tropical garden beelden

monte palace tropical garden beelden

monte palace tropical garden prieeltje

monte palace tropical garden beelden

EEN STUKJE PORTUGESE GESCHIEDENIS

In een groot gedeelte van het tuinencomplex kom je langs de wandelpaden grote tegelkunstwerken tegen. Hierop zijn belangrijke gebeurtenissen uit de Portugese geschiedenis afgebeeld. Deze verzameling van 40 terracotta tegelwerken zijn in de jaren ´90 in opdracht gemaakt, speciaal voor Monte Palace Tropical Garden.

monte palace tropical garden terracotta

EVEN BIJKOMEN VAN DE WANDELING

Er zijn op verschillende locaties mooie plekken om te genieten van bijvoorbeeld een meegebrachte picknick. Onderaan in de tuinen is ook nog een klein cafeetje, voor een drankje voordat je de klim naar boven weer begint. Wij namen tijdens ons laatste bezoek een drankje bij Greenhouse Coffee Roaster, een superleuk cafeetje in een kas. Greenhouse vind je bovenin de tuinen, naast de ingang.

monte palace tropical garden greenhouse cafe

PRAKTISCHE INFORMATIE

Monte Palace Tropical Garden is het gehele jaar geopend, met uitzondering van 25 december, van 09.30u tot 18.00u. Een ticket voor volwassenen kost €15,-. Kinderen jonger dan 15 jaar mogen gratis naar binnen. Een bezoek aan de tuinen kun je leuk combineren met een ritje in de kabelbaan van/naar Funchal. Er zijn ook combinatietickets te koop, waarbij je betaalt voor een rit in de kabelbaan en je bezoek aan de tuinen. Deze combinatietickets zijn te koop bij de kabelbaan in Funchal.