FAJÃ DA ROCHA DO NAVIO: RUST EN NATUUR

Fajã da Rocha do Navio is een natuurreservaat onderaan de kliffen bij Santana. Het bestaat uit een stuk oceaan, een klein eiland voor de kust en een strook landbouwgrond: de Fajã. Het is een prachtige, unieke plek om een paar uurtjes door te brengen: om de omgeving te ontdekken en te genieten van de natuur en sereniteit. Je komt er met de kabelbaan, of te voet via de steile traptreden die je 330m naar beneden (of naar boven) brengen. 


MET DE KABELBAAN NAAR BENEDEN

Wij verblijven een paar dagen in Santana vanwege de Ultra Sky Madeira, dus dit is een mooi moment om ook even de kabelbaan naar Fajã da Rocha do Navio te pakken! Het is al laat in de middag als we bij de kabelbaan aankomen. Helemaal prima, want het is nu lekker rustig. Wij zijn met een groepje vrienden en passen niet met z’n allen in de kabelbaan, dus gaan we in twee etappes naar beneden. Helemaal niet erg voor de achterblijvers die wachten op een volgende cabine, want vanaf het kabelbaanstation heb je een indrukwekkend uitzicht over Fajã da Rocha do Navio, de akkers op de voor Madeira zo typische terrasjes en de oceaan. 

De rit met de kabelbaan duurt ongeveer vijf minuutjes en vanuit de cabine heb je alvast mooi zicht op de omgeving. Vanaf deze hoogte kun je ook heel goed de watervallen zien die vanaf de kliffen naar beneden kletteren. Ik tel er zo al drie. Wat is Madeira toch prachtig! 

Vanaf de kabelbaan lopen we een uurtje tussen de kleine akkertjes rond. Er zijn een aantal stenen paden aangelegd waarover je op je gemak kunt dwalen. We nemen rustig de tijd om het gebiedje te ontdekken en slenteren tussen de kleine tuintjes door, met het ruisen van de oceaan als rustgevende achtergrondmuziek. Afgezien van een paar locals zijn we alleen. Hier en daar is iemand aan het werk op zijn stukje grond en her en der schiet een kat weg, achter een van de vele hagedissen aan. Er wordt hier van alles verbouwd: tussen de kleine schuurtjes en huisjes zien we verschillende groenten en veel bananenplanten en druivenranken. Om de akkertjes heen staan hoge suikerrieten muurtjes, om de kwetsbare planten te beschermen tegen het zout van de oceaan. 

WATERVALLEN VAN FAJÃ DA ROCHA DO NAVIO

We ontdekken een ‘pad’ naar een van de mooie watervallen die we op de kliffen zien. Dit pad kronkelt tussen overwoekerde tuintjes en schuurtjes door naar de rotswand, Hier en daar lopen we gebukt onder de druiven door. We komen uit bij een steile trap in de rotsen. Watervalliefhebbers als we zijn, moeten we hier natuurlijk naar boven. Niemand van ons had gerekend op een klim, dus op onze slippers en sandalen klauteren we voorzichtig over de glibberige treden omhoog. Na ongeveer 5 minuten komen we uit aan de voet van een mooie waterval. 

Nadat we nog even op het strand in het zonnetje hebben zitten genieten van de heerlijke rust hier beneden, besluiten we om weer naar boven te gaan. We zouden nog wel willen blijven, maar de kabelbaan gaat zo sluiten en aangezien een aantal van ons morgen heel vroeg zullen starten in de 56km lange Ultra SkyMarathon Madeira slaan we die steile klim terug naar boven maar even over. En bovendien, de rit in de kabelbaan is prachtig; die maken we graag nog een keer. 

FAJÃS Op MADEIRA

Dit is niet de enige Fajã op Madeira. Verspreid over het eiland vind je nog een paar soortgelijke stukjes sfeervolle landbouwgrond aan de oceaan: Fajã dos Padres, Fajã da Achadas da Cruz en Fajã do Rancho. Het zijn unieke stukjes Madeira die echt het bezoeken waard zijn, al is het alleen maar vanwege de mooie kabelbaanrit die je ernaartoe brengt! 

Geen reactie's

Laat van je horen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.