paragliding tandem jump at arco da calheta

PARAGLIDING OP MADEIRA

Na het jarenlang grondig verkennen van Madeira op het land en op de oceaan, vonden wij het tijd om dat ook eens vanuit de lucht te doen. Tijdens onze vele hikes op Madeira hebben wij al vaak paragliders over onze hoofden zien gaan, tijd om dat zelf ook eens uit te proberen dus!

Madeira Paragliding – Hartmut Peters

Hiervoor namen wij contact op met Hartmut Peters, een zeer ervaren paraglider en eigenaar van Madeira Paragliding. En voor we het wisten stonden we bij hem op zijn platform boven Arco da Calheta. Dit werd voor ons beiden de allereerste keer paragliding, dus niet geheel zonder spanning stonden wij daar te wachten op onze beurt. Hartmut Peters en Emanuel Spinola (van MadAir Paragliding) vliegen namelijk de een na de ander naar beneden. Daarnaast kan het mooie grasplatform van Hartmut Peters ook nog gebruikt worden door zelfstandige paragliders. Dat doen wij natuurlijk niet, wij gaan voor een tandem sprong (wel zo veilig).

paragliding tandem jump at arco da calheta

Klaar voor de start

Het ‘opstijgen’ heeft nog heel wat voeten in de aarde. Ten eerste: je moet op een steile afgrond afrennen en er dan maar vanuit gaan dat je blijft zweven op het moment dat jouw voeten geen grond meer raken. Ten tweede: dat rennen is zo makkelijk nog niet. Omdat je bij een tandemsprong als passagier voorin het tuig hangt, ben jij dus degene die voorop rent en dus jezelf, de piloot en het windscherm in beweging moet brengen. En dat tegen de kracht van de wind in, die in het scherm waait en je dus naar achteren trekt. Daar heb je best wat kracht voor nodig. Mij lukte het pas bij de derde poging….. De eerste twee keren rende ik met al mijn kracht, maar kwam ik geen centimeter vooruit. Maar goed, driemaal is nu eenmaal scheepsrecht! Daar gaan we!

paragliding tandem jump at arco da calheta

De vlucht

Een tandem sprong bij Madeira Paragliding duurt ongeveer 20 minuten. Daarbij vertrek je vanaf een helling recht boven Arco da Calheta en land je op een strandje aan de kust. Tijdens de sprong heb je een uniek uitzicht op de omgeving van Calheta en de oceaan. Vanuit de lucht zeil je over de dorpjes en de steile hellingen langs de kust en scheer je af en toe rakelings over het landschap. Een supermooie ervaring! Het enige wat ik mis tijdens deze sprong is een uitzicht op de bergen (daar houd ik nu eenmaal veel van), maar daarvoor zitten we hier ook niet op de goede locatie. Als je van oceaanuitzicht houdt, ben je hier daarentegen wel helemaal op de goede plek!

paragliding tandem jump at arco da calheta

Madeira Paragliding

Wij hebben een heel positieve ervaring gehad bij Madeira Paragliding. Hartmut en Emanuel, onze piloot, waren super vriendelijk en ze maakten graag een praatje met ons over het eiland. Mocht je ook een tandemsprong willen maken, kijk dan even op de website van Madeira Paragliding of op de Facebook pagina van MadAir Paragliding.