LEVADA DO CASTELEJO: LANGS TUINEN NAAR HET DAL

Veel van de wandelingen op Madeira leiden door onbewoond en ongerept gebied. Terwijl je langs een levada door de bergen loopt zie je dan af en toe eens een verlaten schuurtje, maar daar blijft het vaak ook wel bij. Daarbij vergeleken is deze wandeling weer heel anders. Wandelend langs deze Levada do Castelejo start je met huisjes en tuinen en eindig je midden in het oerwoud in het dal.

De wandeling start midden in Cruz: tussen de huizen door loop je langs bloemrijke voortuintjes en kom je bij de Levada do Castelejo uit. Deze levada voert tijdens het eerste gedeelte door een landelijk gebied met tuinen, weitjes en akkertjes. Je loopt letterlijk tussen de moestuinen van de lokale bevolking door. Hier wordt van alles verbouwd: op de daken van schuren zie je dan ook regelmatig groenten of plantensoorten te drogen liggen.

AFWISSELENDE WANDELING LANGS TUINEN, AKKERS EN OERWOUD

Langs de levada groeien diverse bloemensoorten. De combinatie van al die bloemen met de akkers maakt het begin van deze wandeling al ontzettend kleurrijk en verschillend van veel van de andere wandelingen op Madeira. Vanuit dit landelijke gebied loop je langs de levada de vallei van de Ribeira de São Roque in. Aan de overkant van het dal zie je een ander dorpje liggen (São Roque do Faial). Daar zie je tegen de steile berg aan tientallen van de voor Madeira zo kenmerkende terrassen met akkers liggen.

De levada volgt op deze manier een tijdje de glooiingen van de berg en zo heb je iedere keer een ander uitzicht: op groene bergen, dorpjes, akkers, rivieren en de oceaan.

DE BEDDING VAN DE RIVIER RIBEIRO FRIO

Het gebied waar je doorheen loopt wordt steeds woester, je loopt door een oerwoudachtig gebied met metershoge varens. De levada komt uit bij diens bron, de Ribeiro Frio (vertaling: koude rivier). In deze rivier liggen vele enorme rotsblokken waar je op kunt gaan zitten om te genieten van de rust, de zon en een lunch. Ook kun je, klauterend over de rotsen, nog een stukje verder het dal in gaan.

levada do castelejo dal

DE TERUGWEG

De wandeling loopt langs dezelfde route terug naar Cruz. Saai? Absoluut niet! Omdat je de andere kant op loopt zie je de omgeving echt weer anders. De lichtinval is anders, het uitzicht is anders. Daarnaast verandert het weer vaak heel snel op Madeira, dus het kan ook zijn dat je door een lichte mist terug loopt terwijl het op de heenweg zonnig was.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Dit is een heel milde wandeling: er zitten geen beklimmingen of afdalingen in. Deze wandeling is dus heel goed te doen voor elk type wandelaar. Er zijn wel wat stukken waarbij de het levadapad vrij smal wordt en de afgrond niet of slecht beveiligd is. Je loopt hier langs vrij diepe afgronden dus het is wel goed om hier rekening mee te houden bij gevoeligheid voor hoogtes.

ROUTES LEVADA DO CASTELEJO

Route #14 in ANWB Wandelgids.

Route #16 in Sunflower Wandelgids.

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

NO NAMED GPX   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

description

MEER WANDELINSPIRATIE

Benieuwd naar andere mooie wandelroutes op Madeira? Neem dan even een kijkje op onze overzichtspagina!