Fanal Madeira

FANAL: OP ONTDEKKINGSREIS DOOR EEN EEUWENOUD SPROOKJESBOS

Er zijn een aantal prachtige wandelingen die starten dan wel eindigen in Fanal. Fanal ligt midden in het Laurisilva bos op Paúl da Serra en het is er sprookjesachtig mooi!! Absoluut even heen gaan dus!

KORTE RONDWANDELING DOOR HET LAURISILVA BOS

Wij hadden er al een fiks aantal wandelingen op zitten in de dagen ervoor, dus we kozen voor een korte, lichte rondwandeling bij Fanal. Deze wandeling start bij het boswachtersgebouw. Neem bij aankomst gerust even de tijd om rond te lopen in dit gebied. Het is hier namelijk echt prachtig! De Laurisilva bomen die hier staan zijn ontzettend oud en het lijkt echt net of je door een sprookjesbos loopt. In dit gebied is het vaak een beetje mistig en toen wij hier waren was het dat dan ook. Tijdens andere wandelingen op Madeira kan ik dat nog wel eens erg jammer vinden, maar in dit geval maakte de mist het gebied nog surrealistischer en mooier. Wij hebben hier dan ook een tijdje rondgelopen en foto’s gemaakt van de indrukwekkende bomen voordat we met de daadwerkelijke wandeling startten.

START VAN DE FANAL WANDELROUTE

Voor de rondwandeling volg je vanaf het boswachtersgebouw het bord (PR 13 Paul da Serra), deze wijst in de richting van houten traptreden. Deze traptreden leiden je een met varens begroeide heuvel op, waarna je uitkomt op een wat hoger gelegen veld. De route leidt vervolgens langs de bergkam van het plateau (denk ik!!!), maar tijdens onze wandeling was het inmiddels zo mistig geworden dat wij nog maar enkele meters vooruit konden zien. Wat er zich aan onze zijkant bevond, zal mij dus een raadsel zijn. Zie het filmpje voor een indruk van het uitzicht op het plateau.

Toch bleef dit nog steeds een prachtige wandeling. We zijn nog een stuk verder gelopen, waarbij de route ons weer een wat dichter begroeid Laurisilva bos in leidde. Ook hier stonden kris kras weer talloze eeuwenoude, grillig kronkelende laurierbomen. Bij een bezoek aan dit gebied begrijp je direct waarom het Madeira Laurisilva bos op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat!

fanal walking trail old tree in the mis

ER IS EEN STORM OP KOMST

Omdat het steeds harder ging waaien, regenen en nog mistiger werd hebben wij halverwege de wandeling besloten om dezelfde route terug te nemen. Het was echt aan het stormen en we vonden het niet veilig om zo door te blijven lopen. Ik deel hieronder de GPS route van de volledige rondwandeling zoals wij die eigenlijk hadden willen lopen en een GPS route van een andere, wat langere, rondwandeling. Deze staat voor ons volgende bezoek aan Madeira op de planning. Want, Fanal, wij komen zeker weten terug!

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je kunt in dit gebied dus meerdere wandelingen maken, van lichte, korte wandelingen tot wat langere. Daarmee is het een gebied voor zowel beginnende als geoefende wandelaars. Wat betreft de mist: laat je door de mist niet afschrikken om toch aan een wandeling te beginnen! Het maakt dit gebied juist ontzettend mooi. De enige reden dat wij hebben besloten de wandeling af te breken, is dat er naast de mist ook echt een storm kwam opzetten.

ROUTES FANAL

Route #46 en #53 in Rother Wandelgids. Officiële route van Madeira Toeristenbureau: PR 13

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Fanal Cedros Trail   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

Vereda Do Fanal   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

MEER WANDELINSPIRATIE

Benieuwd naar andere mooie wandelroutes op Madeira? Neem dan even een kijkje op onze overzichtspagina!