BOOTTOCHT – MET WELKE BOOT?

De wateren rond Madeira zijn de natuurlijke habitat van zo´n twintig verschillende soorten walvissen en dolfijnen. Sommige soorten leven hier het hele jaar door, andere zijn slechts op ´doorreis´. Hoe dan ook: een geweldige plek om deze zeezoogdieren te bezoeken! Wij zijn inmiddels een aantal keren op zo’n zoektocht geweest (op Madeira en de Azoren) en blijven het indrukwekkend vinden. Het is echt heel bijzonder om deze fantastische dieren in hun natuurlijke leefomgeving te kunnen zien.

Voor een tochtje op het water moet je in de haven van Funchal zijn. Daar zijn vele bedrijfjes gevestigd die de boottochten aanbieden. Maar hoe kies je tussen de vele opties die er zijn? Je kunt namelijk met veel verschillende soorten boten het water op. Hier zijn onze tips!

BOOTTRIP MET KLEINE BOOT (MEESTAL TYPE ZODIAC)

Dit is onze persoonlijke favoriet! De zodiac boten zijn veel kleiner en sneller dan de andere opties en het voornaamste doel van deze boottrip is dan ook het opzoeken van walvissen en dolfijnen. De gids heeft continu contact met de spotters op het vasteland en zo kan het zijn dat je fikse afstanden aflegt op zoek naar de walvissen of dolfijnen. Als je zin hebt in een ontspannen boottochtje waarbij je lekker in het zonnetje kunt liggen is dit niet de goede keus, maar als je echt voor de walvissen en dolfijnen komt is dit je boot! Lees hier meer over een dolfijnen en walvissentocht met dit type boot.

BOOTTRIP MET CATAMARAN

Tijdens ons eerste bezoek aan Madeira hebben we een boottrip met een catamaran gemaakt. Hartstikke leuk, maar als je voornaamste doel is om zoveel mogelijk walvissen en dolfijnen te zien, dan is dit misschien niet je beste keuze. De catamaran vaart niet heel snel en heeft dus minder mogelijkheden om bijvoorbeeld een walvis of groep dolfijnen op te sporen als deze erg ver uit de kust zijn. Dolfijnen zijn er vrij veel rond Madeira, dus deze kom je meestal op de catamaran ook wel tegen. Als je het leuk vindt om rustig te varen, het eiland vanaf het water te bekijken en een duik te nemen bij Cabo Girão, dan is de catamaran heel geschikt!

BOOTTRIP MET PIRATENSCHIP

Deze hebben wij zelf nog niet uitgeprobeerd, maar wat betreft snelheid en het opspeuren van specifieke groepen walvissen en dolfijnen geldt voor deze trip hetzelfde als voor de catamaran. Maar als je zin hebt in een leuke boottrip op een bijzonder schip, dan is dit natuurlijk een hele leuke manier om de oceaan op te gaan!

ship santa maria at madeira 

Ook als je de pech hebt dat je geen walvissen of dolfijnen ziet, is het nog steeds heel erg leuk om Madeira vanaf het water te bekijken. De oceaan is prachtig blauw en de bergen en kliffen zijn vanaf het water nog indrukwekkender.

Tip voor mensen met een GoPro (met waterbehuizing): steek deze eens in het water als je bij een groep dolfijnen bent!

 

Geen reactie's

Laat van je horen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.