Porto da Cruz – Adelaarsrots, strand en rumfabriek

Porto da Cruz is een klein dorpje aan de noordkust van Madeira. Het ligt direct aan de oceaan en wordt aan alle kanten omringd door enorme bergen, waaronder Penha d´Águia: de Adelaarsrots.

PENHA D´ÁGUIA: BLIKVANGER VAN DE NOORDKUST

Voor wie zich richting of langs de noordkust van Madeira beweegt, is deze rots niet te missen. De Adelaarsrots is een imposante 590 meter hoge berg die aan de oceaanzijde steil naar beneden afdaalt. En voor iedereen die aan het zicht op de berg van beneden af geen genoeg heeft: er is een wandelroute die je de berg op voert zodat je vanaf de Adelaarsrots kunt uitkijken over de oceaan, de noordkust en het naastgelegen Porto da Cruz.

EEN MIDDAGJE AAN DE KUST VAN PORTO DA CRUZ

Porto da Cruz ligt direct aan de oceaan en heeft genoeg mogelijkheden voor een dagje zon, zee en strand. Er zijn twee grote (natuurlijke) zwembaden, een stuk rotsstrand, een stuk zandstrand en een hoop leuke cafés en restaurants. Ook loopt er langs de hele kustlijn een promenade, vanwaar je mooi uitzicht hebt over de omgeving. Daarnaast zie je vanaf de promenade vaak lokale vissers die vanaf de rotsen hun vangst binnenhalen of zich met harpoen de oceaan in begeven.

RUM PROEVEN

Aan de promenade van Porto da Cruz vind je een van de laatste nog werkende suikerrietfabrieken van Madeira. Hier wordt nog steeds op traditionele manier rum en melasse gemaakt van suikerriet. Als je hier langs gaat ten tijde van de oogst kun je zien, en ruiken, hoe ze hier de suikerriet bewerken tot rum. Uiteraard kunnen de liefhebbers hier ook rum proeven.

WANDELINGEN IN DE OMGEVING

Cruz – Levada do Castelejo. Deze wandeling ligt vlakbij Porto da Cruz en is goed te combineren met een bezoekje aan dit stadje. Het is een lichte levada wandeling, langs de achtertuinen van Cruz huizen naar de bedding van de rivier Rivier Brava.