levada do alecrim view over rabacal valley

VOLG LEVADA DO ALECRIM LANGS HET RABACAL DAL NAAR RIBEIRA GRANDE

Rabacal is hét uitgangspunt voor een aantal prachtige Madeira wandelingen. De bekendste wandeling vanuit Rabacal is natuurlijk de wandeling naar 25 Fontes, maar er zijn echt nog een aantal andere routes die absoluut een bezoek waard zijn. Deze wandeling langs de Levada do Alecrim is een stuk rustiger dan de 25 Fontes wandeling en biedt prachtige uitzichten over de hoogvlakte Paúl da Serra.

levada do alecrim rabacal valley view

LEVADA DO ALECRIM – FORELLEN LEVADA

De Levada do Alecrim start vlakbij de parkeerplaats boven Rabacal. Net voorbij de slagboom over de afdalende weg naar Rabacal ligt een smal paadje verstopt tussen de begroeiing. De levada is aan het begin van de wandeling nog vrij breed en aan beide kanten van de levada is vrij dichte begroeiing. Na ongeveer 10 minuutjes wandelen komt de levada uit bij een groot waterreservoir en een paar kleine poeltjes. Hier zijn een hoop forellen te zien, deze zul je ook tijdens de hele wandeling door de Levada do Alecrim zien schieten.

Vanaf hier blijf je de levada stroomopwaarts volgen. Het pad is heel goed begaanbaar en biedt vele prachtige uitzichten op de omliggende bergen en het lager liggende dal. Op een heldere, zonnige dag heb je hier indrukwekkende vergezichten en op een bewolkte dag loop je boven de wolken: beide dagen hebben hun charme!

Halverwege de wandeling loopt het wandelpad via een steil trappetje omhoog. Ook bovenaan deze trap is weer een heel mooi weids uitzicht op het omliggende dal. Vanaf hier blijf je de levada volgen, waarbij de stukken met vrij uitzicht afgewisseld worden door stukken met dichte begroeiing waar je op warmere dagen even van wat schaduw kunt genieten. Naarmate we dichterbij het eindpunt van deze wandeling komen zul je in het dal onder het pad een aantal blauwgroene poelen zien liggen.

RIBEIRA GRANDE WATERVAL

Na ongeveer een uur wandelen langs de levada kom je uit bij het eindpunt van de wandeling en het begin van de levada: Ribeira Grande. Hier klettert een prachtige waterval langs de rotsen omlaag. De perfecte plek voor een kort pauze: op de omgelegen grote rotsen kun je heel goed zitten en even genieten van de mooie omgeving. Wij hebben zelf regelmatig een duik in het meertje onder de waterval genomen, maar weet waar je aan begint! Omdat dit meertje volledig in de schaduw ligt is het water ijskoud!

levada do alecrim waterfall ribeira grande

CANYONING ROUTE

Leuk detail: je kunt hier ook zomaar een groepje mensen in wetsuit tegenkomen. Hier loopt namelijk ook een canyoning route. Kijk dus niet gek op als er boven de waterval ineens iemand verschijnt die naar beneden springt of abseilt. Zo hebben wij hier zelf ook eens tijdens een canyoning nietsvermoedende wandelaars verrast toen wij naar beneden sprongen. Mocht dit gebeuren, grijp dan je camera, maak wat mooie actiefoto’s van de waaghalzen en wissel mailadressen uit. Ze zullen je dankbaar zijn voor wat mooie foto’s van hun canyoning avontuur!

TERUGWEG

Langs dezelfde weg waarlangs je bent gekomen, volg je de Levada do Alecrim weer terug naar het begin. Je kunt hier eventueel ook nog via een andere route terug naar het startpunt van deze wandeling. Bij de waterval komen namelijk twee wandelroutes samen. Je kunt ook terug via de Lagos da Madeira route (ook erg mooi!!). Het laatste staartje van deze route is soms echter wat lastig te vinden (door de vele begroeiing), dus het is makkelijker om de Lagos da Madeira route vanaf de andere kant te lopen, zoals beschreven op deze pagina.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Dit is een heel lichte wandeling. Door de korte duur van de wandeling en het ontbreken van steile beklimmingen en afdalingen is dit een hele fijne wandeling om te combineren met een wandeling elders in dit gebied.

Lengte: 6km / Heen en terug zelfde route / Duur: 2uur.

ROUTES LEVADA DO ALECRIM

Route # 30 in ANWB Wandelgids

Route #38 in Sunflower Wandelgids

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Parking-rabacal-levada-ribeira-grande-madeira   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

Length: 6km / Return trip / Duration: 2 hours

MEER WANDELINSPIRATIE

Benieuwd naar andere mooie wandelroutes op Madeira? Neem dan even een kijkje op onze overzichtspagina!