VAN PICO DO ARIEIRO NAAR PICO RUIVO – TWEE HOOGTEPUNTEN VAN MADEIRA

Een inspannende en indrukwekkende wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruico, de twee bekendste bergen van Madeira. Absoluut een aanrader voor de Madeira bezoeker die van bergwandelingen houdt en zichzelf wil trakteren op de mooiste uitzichten van het eiland.

MET GEMENGDE GEVOELENS AAN DE START

Ontzag, verheuging, spanning, zenuwen en een klein beetje angst: enkele termen om het toch wat dubbelzinnige gevoel dat ik over het ondernemen van deze wandeling heb te omschrijven. De vorige keer dat ik deze route liep ging ik happend naar zuurstof en stikkend in hoestbuien, vanwege wat later kinkhoest bleek te zijn, de bergen op (en af). Maar: erger dan dat kan het bijna niet worden, want dit keer geen kinkhoest, dus dat stemt alvast positief. Toch herinner ik me nog heel goed het gevoel van uitputting en buiten adem zijn bij het bedwingen van de vele traptreden op deze route. Tegelijkertijd herinner ik me ook nog heel goed hoe ‘adembenemend’ mooi ik deze wandeling vond. En dat is genoeg reden om nog een keer te gaan!

pico do arieiro start

STARTPUNT VAN DE WANDELING: PICO DO ARIEIRO

Deze wandeling start bij de op twee na hoogste berg van Madeira, op de top van Pico do Arieiro (1818m). Vanaf hier heb je vrij uitzicht over een aantal van de hoogtepunten van Madeira: het vulkanische schiereiland Ponta de São Lourenço, de eilandengroep Ilhas Desertas, de hoogvlakte Paúl da Serra en natuurlijk de hoge toppen direct om Pico do Arieiro heen. Cruciaal voor dit uitzicht is natuurlijk wel dat je hier bij helder weer bent, anders kan het ook zo maar zo zijn dat je hier midden in de wolken staat. Overigens is deze berg ook een van de mooiste punten op Madeira om de zonsopgang te bekijken. Voor de vroege vogels worden er zelfs speciale tochten georganiseerd, waarbij je ’s ochtends in het pikdonker op de berg gedropt wordt om de zon op te zien komen. Wij starten iets later, maar toch nog redelijk vroeg aan deze wandeling. Met reden, want op deze zeer populaire wandelroute kan het in het hoogseizoen aardig druk worden.

DE EERSTE HELFT VAN DE WANDELING

Daar gaan we! Het begin van de wandeling geeft een aardig beeld van wat er gaat komen. Al vrijwel direct loop je over nauwe, in de rotsen uitgehakte paadjes. In de eerste tien minuten ga je bijna voortdurend steile trappetjes op en af. De paden op deze route zijn oud en ontzettend veel gebruikt. Ook zijn ze hier en daar behoorlijk smal: een bezoeker met hoogtevrees kijkt op deze stukken beter recht voor zich uit in plaats van naast zich.

pico do arieiro start

De route voert je afwisselend langs uitzichten over het centrale berglandschap en de oceaan, langs massieve bergpieken in grijs, rood en bruintinten en langs duizelingwekkende afgronden. Op veel plekken langs de route zien we bloemen die helaas nu uitgebloeid zijn, maar in de lente zie je hier overal geel en paars tegen de rotsen opklimmen. We lopen over paadjes zo smal, dat je tegen de rots aan geplakt de oversteek maakt naar een breder gedeelte. De ‘beschermende’ railings die hier zijn aangebracht zijn ook niet overal meer in beste staat: oppassen dus. Sommige stukken van de route zijn afgesloten, onbegaanbaar geraakt door vallende rotsen. Verder op de route komen we een stuk tegen waar het pad dusdanig is ingestort dat er steile metalen trappen geplaatst zijn. Hier hijsen we ons omhoog, met een beetje hulp van de redelijk stabiele railing. We zijn niet de enigen: menig wandelaar staat bovenaan de trappen een tijd van het uitzicht te genieten (oftewel: op adem te komen) voor verder te gaan.

DE LAATSTE KLIM NAAR PICO RUIVO

In dit gebied heeft een aantal jaren geleden een grote bosbrand huisgehouden. Hoe verschrikkelijk zonde het ook is dat er zoveel natuur in vlammen is opgegaan, de verbrande witte bomen die nu her en der tegen de berg aan staan bieden een unieke en surrealistische aanblik. Deze witte bomen hangen op veel plekken over het pad dat ons naar de laatste beklimming leidt, de Pico Ruivo op. Het uitzicht vanaf Pico Ruivo is groots. Je kunt hier 360 graden rond kijken, over het gehele eiland. Mits je op tijd aan de wandeling begonnen bent, want later op de dag staat deze berg regelmatig in de nevel. Nog een goede reden om op tijd de wekker te zetten dus.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Dit is een hele mooie, afwisselende, maar ook inspannende wandeling. Het loont om op tijd te starten aan de route, dan is het meestal nog wat minder druk. Neem ook tijdens de zomer een warm jasje mee, want het weer kan hier in de bergen heel plotseling omslaan. Er zitten een aantal tunnels op de route, een zaklampje is geen overbodige luxe.

ROUTE PICO DO ARIEIRO – PICO RUIVO

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Pico Arieiro Pico Ruivo   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

Add here your formated description

MEER WANDELINSPIRATIE

Benieuwd naar andere mooie wandelroutes op Madeira? Neem dan even een kijkje op onze overzichtspagina!