WAT JE MOET WETEN OVER MADEIRA

Als je van plan bent om dit mooie eiland te bezoeken, is het natuurlijk wel leuk om alvast kort kennis te maken. Daarom bij deze een speeddate met Madeira met informatie over het klimaat en het weer, de reistijd, bezienswaardigheden, natuur, wandelingen en de keuken.

ALGEMENE INFORMATIE OVER MADEIRA

Madeira ligt in de Atlantische Oceaan, ongeveer 1000 kilometer bij moederland Portugal vandaan. Het eiland is onderdeel van de Madeira eilandengroep, bestaande uit Madeira, Porto Santo en Desertas Islands. Madeira is met zijn oppervlakte van 740 km2 de grootste van deze drie eilanden. Op Madeira wonen ongeveer 277.000 mensen, ze spreken Portugees.

EEN HEEL DIVERS LANDSCHAP

Madeira staat bekend om haar prachtige en diverse natuur. Wie op verkenningstocht over het eiland gaat komt allerlei verschillende landschappen tegen. Het grillige berglandschap in het midden van het eiland, het vulkanische rotslandschap bij Ponta de São Lourenço, de uitgestrekte hoogvlakte Paúl da Serra en stukken natuur waar regenwoud en laurierbossen elkaar afwisselen. Het Laurisilva laurierbos is zelfs zo uniek dat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

walking in the mist at fanal

MADEIRA BLOEMENEILAND

Het eiland wordt ook wel het ‘bloemeneiland’ genoemd. Dat heeft natuurlijk te maken met de enorme hoeveelheid bloemen die op het eiland in het wild bloeien. De beste periode om van deze bloemen te genieten is van april tot juni. Naast de vele wilde bloemen die je op het eiland tegenkomt, vind je op Madeira ook een aantal grote botanische tuinen, zoals de Monte Palace Tropical Garden. In deze tuinen staan zowel lokale als exotische bloemen. Ook wordt op Madeira jaarlijks het grote Festa da Flor (Bloemenfestival) gevierd.

COMFORTABEL KLIMAAT

Het eiland heeft een heerlijk mild subtropisch klimaat. De temperatuur is vrijwel altijd erg aangenaam en in de zomermaanden wordt het er gemiddeld zo’n 25˚ Celsius. De beste reistijd is van mei tot en met september. Dat zijn de warmste maanden waarin de minste neerslag valt. Maar let op, het weer op Madeira kan wel erg wisselvallig zijn. Op één dag kun je regen, zon, mist en zware bewolking ervaren. Uiteraard loop je aan de groene noordkant van het eiland wat meer kans op een regenbui.

WANDELEN EN BEZIENSWAARDIGHEDEN

Madeira staat tevens bekend als wandeleiland. De levada’s, smalle irrigatiekanalen die over het hele eiland door de bergen zijn aangelegd, vormen een uniek en ideaal wandelnetwerk dwars door de prachtige natuur. Maar ook voor niet-wandelaars valt er ontzettend veel te ontdekken op dit eiland. Onder andere de vriendelijke bewoners, cultuur, culinaire specialiteiten en ook de talrijke mogelijkheden om outdoor sports (zoals canyoning, kanoën, coasteering, paragliding etc) te beoefenen maken Madeira echt een eiland om van te houden en steeds naar terug te keren (zoals wij nu al enige tijd doen). Ook staat Madeira bekend om de goede mogelijkheden voor excursies op de oceaan. In de wateren rond het eiland zitten namelijk veel dolfijnen en walvissen.

madeira informatie levada

CULINAIRE SPECIALITEITEN

Ook liefhebbers van een culinaire reis komen op Madeira aan hun trekken. Op het eiland wordt veel vis gevangen en dus eet je hier superverse visgerechten. Een zeer populair visgerecht is ‘espada’. Daarnaast staat Madeira natuurlijk bekend om de speciale Madeira wijn! De Madeirezen zelf zijn gek op poncha: een traditioneel drankje bestaande uit ‘aguardente de cana’ (een alcoholische drank gemaakt van suikerriet), honing, suiker, citroen en verschillende vruchtensappen. Mijn persoonlijke culinaire favorieten: bolo do caco, bolo de mel, espetada, pastel de nata en prego especial.

mercado dos lavradores fish espada